Начало Здравна медиа Здравни новини Повече от два милиарда души в света нямат питейна вода в дома си

Повече от два милиарда души в света нямат питейна вода в дома си

Повече от два милиарда души в света нямат питейна вода в дома си - изображение

В Световния ден на водата ООН за пореден път фокусира вниманието към факта, че два милиарда и сто милиона души в света нямат питейна вода в домовете си, че в едно от четири начални училища децата или не пият изобщо или го правят от незащитени източници. Всеки ден умират повече от 700 деца под пет годинки от болести, причинени от опасна вода или от липса на канализация.

Още през 2010-а световната организация призна за основно човешко право достъпа до чиста питейна вода. За съжаление от него са лишени над два милиарда жители на планетата Земя.

Тревожната статистика показва, че липсата на достъп до вода води до огромен риск от заболявания. В същото време 80% от използваната вода не се пречиства преди да се върне във водоизточниците, а това води до множество болести, като холерата например, която отне живота на хиляди в Йемен.

При представянето на доклада за водата в Женева генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле подчерта, че трябва да бъдат положени сериозни усилия за справянето с проблема. В доклада се посочва ясно, че когато става дума за проблемите пред групите в неравностойно положение са необходими специфични решения, а правилно разработените и адекватно прилагани политики са от огромно значение.

По-доброто управление на водните ресурси, достъпът до чиста вода и наличието на канализация за всички е път към изкореняване на бедността и гарантира, че никой не е изоставен, се казва още в доклада.

От ООН подчертават, че най-богатите имат достъп до висококачествени услуги за вода и хигиена на много ниски цени, докато бедните плащат много по-висока цена при това за услуга с ниско качество. Констатират, че хората, които биват дискриминирани заради пола, възрастта, социалния статус, етническата и религиозна принадлежност имат ограничен достъп до питейна вода. Данните от организацията показват още, че различията между географските райони в света са огромни. В Африка, например, само 24% от населението има достъп до вода от сигурен източник.

Една от препоръките в доклада е правителствата да положат усилия за равния достъп на всички до водоизточници, които не крият риск и са безопасни. Предлагат приоритет да бъдат инвестициите във водоснабдителната мрежа като стъпка към разрешаване на кризата.

За да не се почувства никой изоставен, е нужно усилията да се съсредоточат към приобщаването на всички, които са били пренебрегнати или маргинализирани. Водоснабдяването трябва да отговаря на нуждите им и трябва да не се забравя, че водата е важна за реалното съществуване на хората, пише още в доклада на ООН.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: un.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...ЛюбопитноНовиниХрани и ястияЛайфстайлВидеоЗдравни съветиСнимкиДиетиСпорт и туризъмИсторияФизиологияРецептиСпортАлт. медицинаНормативни актовеБотаникаПроизводителиЛеченияОрганизации