Начало Здравна медиа Здравни новини Повече от един милион българи постъпват в болница на година

Повече от един милион българи постъпват в болница на година

Повече от един милион българи постъпват в болница на година - изображение

Справка на здравната каса показва, че 1 251 772 души са били настанени в здравните заведения през 2017 г. Очакванията са, че през тази година броят им ще бъде по-голям, а основание затова дава справката, според която до месец септември те са повече от един милион.

За терапията на тези пациенти НЗОК е платила почти 1 800 000 000 лева.

Два пъти по-малко граждани са се доверили на частни клиники, в сравнение с хората, предпочели държавните. Става дума за случаите, когато и в едните, и в другите те се лекуват по клинични пътеки, заплащани от касата.

Данните показват още, че през отминалата година броят на неосигурените, които са постъпили в болница, е 11 573. Тази година те са 8518.

В последните две години най-често се постъпва в болница заради проблеми свързани със сърцето. Почти 16% са случаите на сърдечна недостатъчност и при стенокардия – 9,4%. След тях се нареждат уврежданията на нервната система и инсултите.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: dnes.bg
Снимка: yellow.lu

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеЛюбопитноСоциални грижиЛеченияИсторияЗдравни съветиИнтервютаАнкетиСнимкиОрганизацииЗаведенияЛайфстайлКомпании и организацииКлинични пътекиАптеки