Начало Здравна медиа Здравни новини Повече от половината лекари у нас са над 55-годишни

Повече от половината лекари у нас са над 55-годишни

Повече от половината лекари у нас са над 55-годишни - изображение

В момента в страната повече от 50% от лекарите са над 55 г., а при общопрактикуващите процентът достига 60. Тези данни бяха изнесени на кръгла маса от зам.-председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Галинка Павлова. Отдавна се очертава като проблем дефицита на здравни работници и на Стария континент, и в България. Увеличава се и средната възраст на специалистите във всички области на медицината.

На кръглата маса, чиято тема е била „Психо-социалните рискове в здравеопазването и взаимодействие с регионални, национални и местни власти в борбата с тях“, от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи изнесли данни за средната възраст на медицинските сестри и фелдшерите. На сестрите и акушерките тя е 53 г., а на фелдшерите – 55 г.

Д-р Павлова коментира, че често се налага на българските медици да се трудят на повече от едно място, като това удължава работния им ден доста над допустимото.

Проблемът с натоварването и стреса на медицинските служители се обсъжда и в европейските държави и не е по-различен, отколкото в България. Например в Германия и Франция настояват за промяна и обмислянето на по-гъвкави механизми по отношение на заетостта, които да понижат тежестта от работата. Във Франция часовете, които се правят на седмица, са 35 по закон. Но заради липсата на кадри понякога сестрите и лекарите взимат допълнително по още 12 ч.

По статията работи: Ирина Тенева 
Снимка: ftcdn.net

 

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноКлинични пътекиЛеченияБотаникаСпециалистиИсторияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиСоциални грижиНормативни актовеОрганизацииЗаведенияЛичностиТестовеГеографияАнкети