Начало Здравна медиа Здравни новини По около 10 случая на ухапване от хищни стоножки има годишно във Варна

По около 10 случая на ухапване от хищни стоножки има годишно във Варна

По около 10 случая на ухапване от хищни стоножки има годишно във Варна - изображение
По около 10 случая на ухапване от хищни стоножки има годишно във Варна. Това съобщи доц. Петко Маринов от клиниката по токсикология към Военноморска болница - Варна. Той уточни, че в последните години случаите на ухапани от хищните стоножки или така наречените сколопендри са с размери до 15-20 см.

Специалистът обясни, че този вид насекоми живеят в усойни и влажни места, като ухапването им много наподобява ухапване на змия. Петко Маринов уточни, че няма опасност за живота на ухапания, но пък болката е много неприятна, като симптомите са оток, силно зачервяване.

Заради повишаването на температурите вече има и няколко случая на ухапване от змии. Най-често „жертви" на влечугите стават възрастни хора, които докато вършат дворна работа попадат на змиите, които са предимно пепелянки. Тя се смята за една от опасните европейски змии заради дългите си зъби до 13 мм и сравнително силната отрова. Симптомите при ухапване могат да настъпят незабавно - болка, подуване и обезцветяване, понякога замайване и изтръпване.

За Framar.bg:

2.7, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА