Начало Здравна медиа Здравни новини Предписвайте по-малко, за да лекувате по-добре

Предписвайте по-малко, за да лекувате по-добре

Предписвайте по-малко, за да лекувате по-добре - изображение

Да бъдат изписвани по-малко лекарства, а изследванията да са ограничени и единствено в рамките на най-необходимото, за да се лекуват по-добре хората. Тази идея на екип от американски изследователи носи името „Избирай мъдро“. Тя съществува от 2012 година и основната й задача е да насочи вниманието на медиците към възможността да намалят, доколкото това е възможно, медицинските предписания.

Новото предизвикателство пред медицината, както определят „Избирай мъдро“, се разпространява в около 20 страни, сред които Франция, Канада, Великобритания, Германия, Япония, Бразилия, Австралия и Индия.

Американската програма съдържа около 500 препоръки към здравните специалисти и към обществеността. Сред тях са, например, да не искате рентгеново лъчение, когато изпитвате болка в гърба, която продължава по-малко от месец или да не се използват локални антибиотици за хирургична рана. Философията на проекта се свързва с възможността за повече прецизност, когато става дума за медикаменти, изследвания и лечебни процедури.

Пет години след началото тримата изследователи от Мичиганския университет, които са в основата на инициативата, определят „Избирай мъдро“ като еволюция на медицинската култура. В ноемврийския брой на списание Health Affairs те припомнят, че са създали проекта, водени от желанието здравните специалисти и научните дружества да поемат инициативата и да определят прецизно кога е възможно да не се прилагат определени тестове и процедури, но и кога те са вредни за пациентите. Учените са категорични, че е важно да се промени медицинската култура. В статията те посочват, че грижата за пациента трябва да бъде в основата й и трябва да се избягват огромния брой медикаменти или процедури.

Наблягат още на етичния подход, който да е доминантен, и смятат, че разумното приложение на проекта е в състояние да окаже влияние и върху икономическите параметри в сферата на здравеопазването.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: lemonde.fr 

Снимка: westlondonccg.nhs.uk   

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиНовиниСпортСоциални грижиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноИсторияНормативни актовеСпециалистиАнкетиЗдравни съветиПсихологияАптекиПроизводителиОрганизацииЛеченияИзследванияРецептиОткритияЗаведенияНаправления в медицинатаГеография