Начало Здравна медиа Здравни новини Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити ще подготвят в МЗ

Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити ще подготвят в МЗ

Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити ще подготвят в МЗ - изображение

Идеята на здравното министерство е, работна група, съставена от институции с отношение по темата, да създадат национална програма. Документът трябва да предложи начини за предпазване и скрининг, но и да представи визия как да се подобри лечението.

Идеята представи днес здравният заместник-министър Светлана Йорданова по време на проява, посветена на Световния ден за борба с хепатита и заяви, че по този начин отправят предизвикателство към всички. Тя подчерта, че по време на българското председателство страната ни беше домакин на регионален форум, посветен на проблемите, свързани със заболяването и начините за предпазване. На него беше приета и декларация, която показва стъпките в следващите години, чрез които да се постигне една от целите СЗО. А тя е до 2030 г. вирусните хепатити да бъдат елиминирани.

Зам.-министър Йорданова напомни, че всеки ден трябва да се напомня, че лечение за хепатит С съществува и то се осигурява от държавата.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЗдравни проблемиМикробиологияВидеоАлт. медицинаСнимкиНаучни публикацииДиетиИзследванияЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ОрганизацииКлинични пътекиНормативни актовеБотаникаСоциални грижиСпортЛайфстайлЛечения