Начало Здравна медиа Здравни новини Предстои легализацията на първото от десетилетия лекарство за мигрена

Предстои легализацията на първото от десетилетия лекарство за мигрена

Предстои легализацията на първото от десетилетия лекарство за мигрена - изображение

За първи път от 20 години предстои да се легализира ново лекарство за мигрена. По думите на учените се очаква то да намали поне на половина броя на изтощителните главоболия, които пациентите получават. Дори в случаите, когато заболяването вече не се повлиява от друг тип лечение. Лекарството работи като открива и блокира молекулата, която дава сигнала за изпитване на болка в мозъка.

В края на миналата година голямо клинично проучване сред 900 души доказа, че седмичните инжекции от лекарството "Еренумаб", значително намаляват честотата на мигрените в рамките на месец.

Последното проучване се фокусира върху пациенти, с тежка форма на заболяването, които са опитали до четири различни вида превантивни лечения, за да контролират пристъпите. Участниците са имали средно девет силни главоболия на месец, но след получаване на лекарството при повече от една трета от хората този брой спада наполовина.

Около 200 000 души на ден преживяват неврологичните атаки на мигрената, които могат да причинят изключително болезнено главоболие, гадене и дори визуални халюцинации. "Еренумаб" е една от малкото терапии, които са предназначени да лекуват мигрената, а не нейната симптоматика. По думите на изследователския екип в бъдеще това лекарство може да промени живота на 8.5-те милиона, страдащи от мигрена жители на Обединеното кралство. Изчислено е, че британската икономика губи 2 млрд. паунда годишно, поради отсъствия, заради заболяването.

"Хората, които включихме в нашето изследване, се смятаха за трудно податливи на лечение, което означава, че до четири други превантивни лечения не са работили за тях. Нашето проучване установи, че "Еренумаб" намалява средния брой на месечните мигренозни главоболия с повече от 50% при почти една трета от участниците в проучването. Това намаляване на честотата на пристъпите може значително да подобри качеството на живот на човека", заяви водещият изследванията професор д-р Уве Ройтер от Университетска болница Шарите в Берлин.

Хората, страдащи от мигрена могат да получат до 14 пристъпа месечно, като епизодите траят средно от четири часа до три дни. В последното проучването, което бележи окончателната фаза III участват 246 души. Половината са лекувани с "Еренумаб", а останалите са получавали плацебо. страдащи от мигрена получават инжекции еренумаб или сляпо плацебо веднъж месечно в продължение на три месеца.

От участниците, 39% са лекувани неуспешно с две други лекарства, 38% с три лекарства и 23% с четири лекарства.

Крайните резултати са били представени този вторник по време на Годишната среща на Американската академия по неврология. Въпреки че последните анализи представят резултати само от тримесечно проучване, това е поредното доказателство, че "Еренумаб" може да е решението за страдащите от мигрена, които са останали без друг избор за лечение

"През последните 20 години не е имало реален напредък в лечението на мигрена и ние се гордеем, че коментираме нови неща в неврологията, които могат да помогнат на милионите хора във Великобритания, живеещи с болезнените и разрушителни симптоми на мигрената. Последните данни дават допълните информация за ефикасността и профила на безопасност на "Еренумаб" и ние се ангажираме да работим в тясно сътрудничество със съответните регулаторни органи, за да осигурим възможно най-скоро иновативното лечение на тези, които се нуждаят от него", заяви д-р Марк Томс, главен научен сътрудник във фармацевтичната компания Novartis Великобритания.

Очаква се лекарството да получи одобрението на Агенция за контрол на храните и лекарствата във Великобритания на 17 май. Ако бъде одобрено, то ще бъде разпространено в аптечните мрежи още тази година.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: independent.co.uk, nbcnews.com
Снимка: medicalxpress.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиНовиниЗдравни проблемиАлт. медицинаЛюбопитноСпортХранене при...ИсторияЛеченияБотаника