Начало Здравна медиа Здравни новини Преструктурирането в „Пирогов“ ще започне със сливане на клиники и отделения

Преструктурирането в „Пирогов“ ще започне със сливане на клиники и отделения

Преструктурирането в „Пирогов“ ще започне със сливане на клиники и отделения - изображение

Според спешния план за оздравяване на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ръководството на болницата трябва да закрие 16 отделения и клиники. Директорът проф. Стоян Балтов уверява, че това няма да доведе до съкращения на лекари и сестри, както и да даде отражение върху пациентите.

В момента в най-голямото лечебно заведение за спешна помощ в страната работят 46 клиники и отделения. Една част от тях са с дублиращи се функции и не отговарят на медицинските стандарти. Като пример проф. Балтов посочва, че има 4 травматологични и 4 хирургични клиники, които извършват една и съща дейност.

Затова последните ще бъдат обединени в една, което ще се случи и с четирите урологични и седемте неврохирургични клиники. Наполовина ще бъдат намалени ортопедичните и те ще станат две. В крайна сметка общият брой на отделенията и клиниките след преструктурирането ще бъде 30.

Промените ще позволят максимална ефективност, каквато досега трудно се е постигала с близо 2700 души персонал и структури без съдържание. Сега служителите в „Пирогов“ са 2150 души, от които 8 на сто са към администрацията. След преструктурирането 550 щатни бройки, които не са заети, ще бъдат закрити.

Оздравителният план започва да се прилага и ще важи през следващите 3 години. Предстои заплатите да бъдат увеличени средно с 300 лв. от 1 април. Директорът на лечебното заведение заявява, че разходите за медицински изделия и консумативи вече са оптимизирани. Очаква се да бъде сключен договор за енергийна ефективност, който също ще помогне за намаляването на разходите.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: tvevropa.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗаведенияИстория