Начало Здравна медиа Здравни новини Пристигна новата ваксина "Инфанрикс-IPV+Hib", заместител на "Пентаксим"

Пристигна новата ваксина "Инфанрикс-IPV+Hib", заместител на "Пентаксим"

Пристигна новата ваксина "Инфанрикс-IPV+Hib", заместител на "Пентаксим" - изображение
Първите 2160 дози от новата петкомпонентна ваксина за деца, която ще замени досегашния "Пентаксим", вече са в Хасково - съобщи главният секретар на Регионалната здравна инспекция д-р Иван Гоговски. Той припомни, че новото име на ваксината е Инфанрикс-IPV+Hib. Разпределянето на получените бройки е започнало и част от личните лекари вече са се снабдили с ваксината.

Както Haskovo.info писа, съставът на Инфанрикс-IPV+Hib е същият като на "Пентаксим" и предпазва децата от пет болести: Дифтерия- Тетанус- Коклюш- Полиомиелит- Хемофилус В.

До края на годината за Хасковска област са заявени общо 8 800 дози от ваксината. Тя се поставя в три последователни приема на бебета на 2, 3 и 4 месеца, а реимунизацията се прави на 16-месечна възраст. С новата ваксина може да се продължи досегашният прием или да се направи реимунизация на деца, ваксинирани досега с "Пентаксим". Съвместима е и с останалите ваксини, включени в Имунизационния календар на България. Може да се поставя едновременно с пневмококова и ротавирусна ваксина.

За Framar.bg:

2.3, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА