Начало Здравна медиа Здравни новини При първоначално вписване в регистъра таксата за лечебна дейност е 2100 лв.

При първоначално вписване в регистъра таксата за лечебна дейност е 2100 лв.

При първоначално вписване в регистъра таксата за лечебна дейност е 2100 лв. - изображение

Това е едно от предложенията в проектопостановлението за тарифите на таксите, които се събират по два закона – за лечебните заведения и за трансплантация на органи, тъкани и клетки. Здравният министър внесе проекта за разглеждане в МС.

В своя доклад до премиера и до колегите си министри Кирил Ананиев казва, че изготвянето на проекта се е наложило заради съществуващи несъответствия между някои разпоредби и законите, но и защото размерът на таксите, които се събират сега не отговаря на реалните разходи, които се правят за услугите, тъй като не е правена актуализация от 2011 г.

Министър Ананиев уточнява, че предложенията имат аналог в сега действащата тарифа за таксите, промяната в някои е свързана както с преминаването на Агенцията по трансплантация към „Медицински надзор“, така и с новите функции за предоставяне на административни услуги, изпълнявани от РЗИ.

Лечебните заведения, които искат да извършват обучение на студенти и специализанти вече ще бъдат одобрявани от здравния министър, за което ще е необходима проверка на място и ще се плаща такса на ресорното ведомство. Така болница, КОЦ и центрове за психично здраве и за кожно-венерически болести ще плащат такса от 2100 лв. до 3700 лв. в зависимост от броя на клиниките, отделенията и лабораториите по различните специалности.

Диганостично-консултативните , медицинските, денталните, и центровете за спешна помощ и за трансфузионна хематология и диализните центрове ще плащат такса на за одобрение от 1650 лв., а за индивидуалните или групови практики тя ще е 450 лв.

2100 лв. ще струва издаването на разрешение за осъществяване на лечебна дейност при първоначалното вписване в регистъра, а когато болницата ще извършва и трансплантации таксата е 3000 лв.

В доклада си министър Ананиев посочва още, че се очаква приходите от предоставянето на административни услуги по закона за лечебните заведения да са приблизително 400 000 лв. или двойно повече от събраното през 2018-а. Приходите от услугите по закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки се очертава да бъдат около 13 000 лв.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Новини