Начало Здравна медиа Здравни новини Променят наредбата за реда за регистриране и съобщаване на заразните болести

Променят наредбата за реда за регистриране и съобщаване на заразните болести

Променят наредбата за реда за регистриране и съобщаване на заразните болести - изображение

Здравното министерство публикува за обществено обсъждане наредбата за реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести, в която настъпват промени. Те са свързани с допълване на заразните болести, за които задължително се подава информация в ЕС. Към вече съществуващите сега се присъединяват денга, лаймска невроборелиоза и болестите, провокирани от вирусите Зика и Чикунгуня.

Допълнително в списъка е включен и вирусният хепатит тип Е. Причината е, че нараства броя на случаите на Европейския континент и той е включен в системата за надзор.

Освен новите заболявания са направени промени и по отношение на дефинициите на заразни заболявания и на няколко проблема като, например, антимикробната резистентност към антимикробни агенти и вътреболнични инфекции.

Всички промени са съгласувани със СЗО и международната статистическа класификация на болестите.

Причина за корекциите е нуждата документът да бъде в съответствие с европейско решение за заразните болести и специфичните здравни проблеми, които те пораждат. Решението на ЕК е взето въз основа на препоръките от

Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, които са резултат от нови изследвания и научна информация.

В мотивите е посочено ясно, че предложението не е свързано с допълнителни финансови средства.

Срокът за общественото обсъждане е 14 дни и трябва да приключи на 4 януари 2019 г. Той е по-кратък, защото е важно от 2019-а докладването да започне, за да може данните от България да се съпоставят с тези от другите страни в Евросъюза.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиНовиниАнкетиИсторияЛюбопитноПсихологияНормативни актовеЗдравни съветиАлт. медицинаОрганизацииНаправления в медицинатаЛечения