Начало Здравна медиа Здравни новини Болестта на Алцхаймер може да бъде заразна

Болестта на Алцхаймер може да бъде заразна

Болестта на Алцхаймер може да бъде заразна - изображение

Болестта на Алцхаймер може да бъде заразна и да се предава чрез кръвопреливания и хирургическо оборудване.

Специалисти от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър са установили, че по кръвен път може да се предаде протеинът, причиняващ дегенерация на мозъка.

От прионовите заболявания като болестта на Кройцфелд-Джейкъб (CJD) е известно, че неправилно нагънатите протеини могат да разпространяват мозъчни заболявания. Така например CJD може да се разпространи чрез месни продукти или преливания на кръв, инфектирани с прионови протеини. По подобен начин болестта на Алцхаймер включва неправилно нагънат протеин – бета-амидол. Плаките на този протеин се натрупва в мозъка при хора с болестта на Алцхаймер. Все още обаче не е известно дали плаките са причина за състоянието или са симптом на заболяването.

Съществуват доказателства, че бета-амилоидът има способността да се разпространява като прионите. Затова специалистите са се насочили в изучаването на този процес. За сега проучването е установило, че при свързване на кръвна система от здрава мишка с кръвта на мишка с плаки на Алцхаймер, то впоследствие здравата мишка развива плака от бета-амилоиден протеин в мозъка. При образуването на плаки в здрави гризачи мозъчната тъкан започва да умира.

Проучванията са извършени върху мишки с ген, създаващ човешката версия на бета-амилоид, тъй като гризачите не развиват по естествен път болестта на Алцхаймер. Генът позволява развиването на плаки при мишките, които са подобни на тези при хората, за да се демонстрира същия модел на невродегенерация.

Резултатите от изследването предполагат, че болестта на Алцхаймер действително може да се разпространява чрез бета-амилоидния протеин в кръвта.

За първи път установяваме, че бета-амилоидът може да се разпространи в кръвта и мозъка на здрава мишка и да предизвиква симптоми на болестта Алцхаймер“, коментира ръководителят на проучването Уейонг Сонг от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър.

Възможността да се индуцират плаки в мишки само чрез свързване на кръвната система подкрепя теорията, че бета-амилоидът е заразен – той може да е прион или да действа като прион“, отбелязва Густаф Едгрен от Каролинския институт в Стокхолм, Швеция.

Изследването е продължило 25 години, но специалистите посочват, че са нужни още проучвания в тази посока. Откритието може да бъде насочено за допълнителни изследвания върху бета-амилоида в кръвта за диагностициране на  Алцхаймер и за изработката на медикаменти в тази посока.

Изследването е публикувано в Molecular Psychiatry.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: seniorville.sk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниСоциални грижиХранене при...Здравни съветиПсихологияЛеченияИсторияЛайфстайлАлт. медицинаИзследванияПроизводителиБотаникаНормативни актовеНаправления в медицинатаОрганизации