Начало Здравна медиа Здравни новини Променят наредба № 21 от 2007 г.

Променят наредба № 21 от 2007 г.

Променят наредба № 21 от 2007 г. - изображение

Здравното министерство публикува проекта с промени на наредба № 21 от 2007-а, свързана с трансплантациите.

На първо място документът е съобразен с приетия закон за бюджета на НЗОК за 2019 г. и преди всичко със закриването на Агенцията по трансплантация. Както е известно от 1 април тази агенция и „Медицинският одит“ се обединяват в новата структура „Медицински надзор“.

Именно това налага и промяната в различни регламенти, които имат отношение към една и съща материя. В случая става дума за промяна в общо 17 наредби.

Важен елемент от измененията е, че здравното министерство ще заплаща трансплантацията на хемопоетични стволови клетки в случаите на сърповидно-клетъчна анемия, функционални нарушения на полиморфо-ядрените неутрофили, генетични аномалии на левкоцитите, комбинирани имунодефицитни състояния. Аргументите са, че при тези заболявания трансплантацията е утвърден метод на лечение и фактът, че те не са включени в списъка на заболяванията, които ведомството финансира, лишава необосновано пациентите.

Промените позволяват достъп до лечение с държавни средства без да е нужно хората да дават допълнително пари.

Друга промяна е, че към разходите, които болниците правят за трансплантация и отчитат пред МЗ, ще има и разходи за положения труд.

В мотивите за проектонаредбата е посочено още, че промените са важни и защото тя не е променяна от едно десетилетие, а това я прави несъвместима с развитието на медицинската наука.

Общественото обсъждане на документа е до 5 април 2019 г.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: mh.government.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Новини