Начало Здравна медиа Здравни новини Проф. Анна-Мария Борисова: Затлъстяването нараства епидемично и е в основата на пандемията от захарен диабет тип 2

Проф. Анна-Мария Борисова: Затлъстяването нараства епидемично и е в основата на пандемията от захарен диабет тип 2

Проф. Анна-Мария Борисова: Затлъстяването нараства епидемично и е в основата на пандемията от захарен диабет тип 2 - изображение

Затлъстяването нараства епидемично. Ако през 2016 г. милиард и половина хора в света са засегнати от него, то през 2018-а те вече достигат почти два милиарда възрастни и 75 000 000 деца до 19 години. Това съобщи проф.Анна-Мария Борисова, която оглавява Българското дружество по ендокринология. Направи го по време на поредния модул за обучение на журналисти „Часът на диабета“. Организатор на проявата е „АстраЗенека България“, а идеята е по-добрата информираност, свързана с превенцията, ранната диагностика и лечението на диабета.

Проф. Борисова подчерта ясно, че затлъстяването е в основата на пандемията от захарен диабет тип 2, то е причина и за развитието на други хронични заболявания, сред които сърдечните. Тревожни са данните, според които 70% от българите са или с наднормено тегло или страдат от затлъстяване. Според известната ендокриноложка промяна може да настъпи, когато хората имат отговорно отношение, подбират продуктите, с които се хранят и приемат движението като важна част от ежедневието си. За съжаление статистиката показва, че 20% от мъжете и 25% от жените са физически неактивни.

Председателката на дружеството по ендокринология насочи вниманието и към застрашително нарасналия брой на диабетноболните. През 2000 г. те са били 151 000 000, а през 2015-а хората с диабет са вече 415 000 000. В Европа броят им е 60 000 000 на възраст между 20 и 79 години. Според данните 500 000 българи страдат от диабет тип 2 и повече от половината от тях са със затлъстяване.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: prplay.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияПатологияТестовеИсторияАнкетиНовиниВидеоСнимкиХранене при...Здравни проблемиИзследванияБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиДиетиИнтервютаЛайфстайлПсихологияАлт. медицинаСпортФизиологияОрганизацииЗаболявания (МКБ)