Начало Здравна медиа Здравни новини Проф. Донка Байкова: Родителите не бива да подлагат децата си на глад и жажда

Проф. Донка Байкова: Родителите не бива да подлагат децата си на глад и жажда

Проф. Донка Байкова: Родителите не бива да подлагат децата си на глад и жажда - изображение

Засилва се тенденцията родители да оставят децата си без храна и течности, за да пречистят организма им или за да подобрят здравословното им състояние. Опасната мода е забелязана от журналистката от „Офнюз“ Йоанна Димитрова, която попаднала на доста такива постове в социалните мрежи.

Проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диетика, коментира по темата, че само възрастни хора могат да практикуват гладуване и то след специална подготовка. По нейните думи ако детето не пие вода, то не се детоксикира, а напротив – интоксикира се. Пред Нова телевизия тя заяви, че адаптационните механизми на детския организъм са различни от тези на големите хора и при тях не трябва да се прилагат подобни режими.

Детоксикация е изчистването на червата, отделителната система да бъде накарана да заработи активно, също така да се облекчи черния дроб. Проф. Байкова е категорична, че този процес може да протече само с прием на течности като вода, плодови и зеленчукови сокове, чайове.

Детоксикация на сухо не съществува според нея. Без да се приемат течности, организмът се задръства от отпадни продукти, които се разграждат в него. Рисковете от оставянето на тялото без вода са увреждане на бъбреците, сгъстяване на кръвта, което при възрастни хора може да доведе дори до тромбоемболия и слепване на тромбоцити.

По думите на проф. Байкова допустимо е гладуване при възрастните максимум три дни и то с подготовка. След този срок неприемането на храна става опасно за здравето и първите потърпевши са червата, мозъкът и черният дроб. Децата не могат да издържат такъв период без храна, те могат най-много 24 часа да не се хранят, но през това време задължително трябва да приемат вода.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: frognews.bg

 

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноИсторияЛайфстайлЗдравни съветиДиетиХранене при...НовиниСпортСоциални грижиАлт. медицинаЛеченияБотаникаПрезентацииРецептиЗаведенияФизиологияПсихологияСнимкиАнкетиТестовеИнтервютаОбразованиеОрганизацииНормативни актовеСпециалистиИзследванияКлинични пътеки