Начало Здравна медиа Здравни новини Проф. Лъчезар Трайков е един от новоизбраните академици

Проф. Лъчезар Трайков е един от новоизбраните академици

Проф. Лъчезар Трайков е един от новоизбраните академици - изображение

Един от водещите специалисти у нас в областта на деменциите, множествената склероза и болестта на Паркинсон получи най-високата научна титла академик. Събранието на академиците взе решението и избра проф. Лъчезар Трайков сред четирима кандидати в област „Медицински науки“.

Проф. Трайков е автор на 159 научни труда. Работил е почти десетилетие като изследовател във Франция, ръководил е изследванията във факултета по медицина на парижкия университет „Рене Декарт“, а през 2002 г. става и професор по невронауки.

В България специалистът продължава научноизследователската си работа в болница „Александровска“ и Медицинския университет в столицата, той оглавява и Центъра по дементология, който е признат за един от 40-те Centers of Еxcellence в Европа за изследователската си работа върху болестта на Алцхаймер.

Множество са областите в научната и изследователската дейност на новия академик. Той е световно утвърден автор, когато става дума за мозъчно-съдовата болест, за чиято ранна диагностика с помощта на модерните невропсихологични методи разработва критерии.

Не по-малко са заслугите му и по отношение болестта на Алцхаймер. За първи път той установява комплекс от маркери за ранна диагностика и създава скринингова невропсихологична батарея за откриване на начална деменция. Много сериозни са и изследванията му върху интелекта.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: alexandrovska.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиНовиниЗдравни съветиНормативни актовеОрганизацииЛюбопитноПсихологияХранене при...ЛайфстайлАлт. медицинаИзследванияИсторияБотаникаЛечения