Начало Здравна медиа Здравни новини Два прегледа с едно направление искат от БЛС

Два прегледа с едно направление искат от БЛС

Два прегледа с едно направление искат от БЛС - изображение

  Предлагаме да се запазят клиничните пътеки в болничната помощ, като се преработи наредба 40, много клинични пътеки да бъдат разделени на две, както и да се въведат нови, което на практика е реална подготовка към преминаване към диагностично-свързани групи(ДСГ). Това заяви от името на Българския лекарски съюз (БЛС) председателят на организацията Цветан Райчинов.

  Той уточни че ДСГ са финансов инструмент, а не метод за лечение и без прадварителна подготовка и яснота няма как да бъдат въведени. От БЛС предлагат в рамките на шест месеца от големите болници да се събира информация за това колко и какви са случаите, постъпили за лечение, какви средства се разходват за допълнителни консулти и лечение.

  Лекарският съюз предлага още да има възможност за оптимизиране на условията на работа на семейните лекари по отношение на подобряване на достъпа до медицински услуги. В специализираната медицинска помощ от БЛС смятат, че трябва да се въведе т.нар. амбулаторен случай - с едно направление пациентът да има право на повторен контролен преглед при специалист в рамките на определен срок. Предложението е да се заплащ сумата за прегледа, а последващото лечение, в случай че лицето е здравноосигурено, да бъде по линия на Националната здравноосигурителна каса.

За Framar.bg:

3.0, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиНормативни актовеЗдравни съветиСпециалистиЛайфстайлОрганизацииЛюбопитноСнимкиИсторияЗаведенияЛичностиТестовеГеографияАнкети