Начало Здравна медиа Здравни новини От Сдружението на общопрактикуващите лекари излязоха с изявление по въпроса с направленията

От Сдружението на общопрактикуващите лекари излязоха с изявление по въпроса с направленията

От Сдружението на общопрактикуващите лекари излязоха с изявление по въпроса с направленията - изображение

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) разпространиха изявление във връзка с обявеното от зам.-председателя на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова, че от НЗОК са намалили с 20% направленията на джипитата. Данните, които посочват, са, че общият брой на направленията за Първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП) и за Специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП) е един и същ – и през първото тримесечие, и през второто те са 1 366 140 за ПИМП и 246 991 за СИМП.

В информацията се посочва разлика в броя направления между двете тримесечия. Тези за ПИМП за април, май и юни са с 2655 по-малко, отколкото за януари, февруари и март. За СИМП за същия период са с 2655 повече. Обяснението е, че „незнайно по какви причини е направено вътрешно преразпределение“, казват от Сдружението. Това понижава възможностите на общопрактикуващите лекари да консултират с колегите си от СИМП и обратното – повишава възможностите на специалистите от СИМП да консултират с колеги също от СИМП. В тази връзка от организацията се обявяват против намаляването на възможността на личните лекари да консултират пациентите си.

Относно прехвърлянето на средства, за Сдружението това е недопустимо. Ако се налага някаква компенсация в дадена област, оттам държат това да става за сметка на резерва на НЗОК. Като погрешна политика от НСОПЛБ определят предварителното разпределяне на резерва и това не може да бъде предварително договаряно при подготовката на рамковия договор, което е практика по думите на доц. д-р Любомир Киров, председател на Сдружението.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: aboutislam.net

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиИсторияСпециалистиНормативни актовеОрганизацииЗаведенияСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноЛичностиТестовеГеографияАнкети