Начало Здравна медиа Здравни новини Ще чакаме до 2 месеца за направления

Ще чакаме до 2 месеца за направления

Ще чакаме до 2 месеца за направления - изображение

Личният лекар ще има право да отлага до 2 месеца насочването за консултация със специалист в извънболничната помощ, за хоспитализация и медицинската експертиза за работоспособност.

Това е предвидено в Наредбата на здравното министерство за основния и допълнителния пакет лечение, които ще се заплащат от НЗОК.

"Дейности и услуги, които по преценка на общопрактикуващия лекар могат да бъдат отлагани за изпълнение или преоценка във времето, съставляват допълнителен пакет", е записано в нормативния акт.

В него за пръв път се въвежда и срок на отлагането - максимум 2 месеца.

За направления се чака и в момента, когато лимитът на общопрактикуващия лекар се изчерпа. С промяната в наредбата чакането се официализира.

Личният лекар по своя преценка ще може да разсрочва консултациите със специалист, подготвянето на документация за влизане в болница, приема след хоспитализацията. Ще може да се отлага и цялата дейност по медицинска експертиза - изготвяне на медицинско удостоверение за встъпване в брак, за постъпване на работа на лица от 16 до 18 години, издаването на болнични, насочването за медицинска експертиза към лекарска консултативна комисия и подготвянето на документи и насочване към ТЕЛК.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиНормативни актовеЗдравни съветиСпециалистиЛайфстайлОрганизацииЛюбопитноСнимкиИсторияЗаведенияЛичностиТестовеАнкетиГеография