Начало Здравна медиа Здравни новини Обвиняват здравната каса, че е намалила с 20 на сто направленията на личните лекари, тя отрича

Обвиняват здравната каса, че е намалила с 20 на сто направленията на личните лекари, тя отрича

Обвиняват здравната каса, че е намалила с 20 на сто направленията на личните лекари, тя отрича - изображение

Заместник-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Галинка Павлова обяви, че НЗОК е намалила направленията на личните лекари с 20% този месец. Пред БНР тя заяви, че това ще попречи на пациентите да отидат на профилактични прегледи и изследвания.

Д-р Павлова съобщава, че отново тази година получават сигнали в Съюза за намалени средства на личните лекари с 20 на сто. А според нея пари има, защото БЛС се е споразумял за сумите със Здравната каса и те са налични. Тя обвинява за ситуацията чиновниците от НЗОК, които по нейните думи преразпределят средствата – тези за извънболнична помощ не ги изплащат, а ги пренасочват към болничната помощ, а сумите за болнична ги използват за лекарства. Регламентираното в рамковия договор според нея няма никаква тежест и явно са поставени в ролята на наивници, които доверчиво смятат, че то ще бъде изпълнено.

Д-р Даниела Дариткова, председател на Парламентарната комисия по здравеопазване, заяви, че ще се вземат съответните мерки, ако се получат сигнали за нарушения от страна на НЗОК.

От пациентските организации също твърдят, че получават много оплаквания от граждани, които не могат да вземат направления, за да си направят профилактични прегледи или да отидат при специалист.

От НЗОК обаче категорично отричат да има намаление на сумите за направления на общопрактикуващите лекари. Оттам твърдят, че отпуснатите направления за първото и второто тримесечие  на тази година са без промяна.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: monitor.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиНовиниЛюбопитноСпортЛайфстайлБотаникаАнкетиНормативни актовеТестове