Начало Здравна медиа Здравни новини Тази година взимаме по-лесно направление за специалист

Тази година взимаме по-лесно направление за специалист

Тази година взимаме по-лесно направление за специалист - изображение

През 2015 г. пациентите ще имат по-лесен достъп до направление за специалист или лаборатория.

Освен това през тази година се предвижда за пръв път родните болници да имат фиксирани бюджети и листи на чакащите пациенти.

Тези промени, според които ще бъдат разпределяни парите от НЗОК за 2015 година, ще бъдат гледани днес на Надзорния съвет.

Фиксираните бюджети на болничните заведения ще бъдат с приблизителния размер на приходите им през 2014 г.

През изминалата година усвоените от НЗОК пари са над 1,6 милиарда лева, като за тях болниците приемаха и лекуваха всички желаещи. С новите правила болничните заведения ще получат с около 200 милиона лева по-малко, които ще им бъдат поделени още в идните седмици.

Вариантите, по които това ще се случва, са два: единият е пропорционален на основа на заработеното от болниците пред изминалата една или 3 години, като лекарите ще трябва да приемат пациенти в рамките на получения бюджет.
Когато бюджетът бъде достигнат, новите пациенти ще трябва да бъдат вписвани в чакащи листи, а при наличие на спешни случаи, ще могат да усвоят авансово от средствата за следващите 3 месеца до 5%.

В спешните листи ще попадат и онкоболните, тъй като за медикаментите им са отделени 175 милиона лева срещу 210 през изминалата.

Новите правила имат за цел да дисциплинират болниците, за да не приемат пациенти без нужда. Ако новата система не проработи, може да се намалят цените, по които Здравната каса плаща на болниците.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиНормативни актовеЗдравни съветиСпециалистиЛайфстайлОрганизацииЛюбопитноИсторияСнимкиЗаведенияЛичностиТестовеГеографияАнкети