Начало Здравна медиа Здравни новини Личните лекари ще събират касовите бележки на пенсионери

Личните лекари ще събират касовите бележки на пенсионери

Личните лекари ще събират касовите бележки на пенсионери - изображение

От следващата година личните лекари ще събират касовите бележки на пенсионерите за потребителска такса, за да получат срещу номера на касовия бон дължимата разлика в стойността на таксата от държавата. Изискването е записано в Закона за бюджета на Здравната каса за 2018 г.

Според медиците това ще затрудни работата им и ще доведе до по-дълги опашки. Те са категорични, че ще се борят задължението да отпадне.

Личните лекари трябва да бъдат освободени от бумащината и да имат повече време за прегледи“, коментира Лидия Николова.

Към момента пенсионерите плащат по 1 лв. за преглед при личен лекар, а остатъкът от 1,90 лв. се покрива от държавния бюджет. Разликата се изплаща на основание на отчетите в РЗОК/НЗОК амбулаторни листи, спецификациите и фактурите за получената сума, която обикновено е със закъснение от 1 или 2 месеца.

Лекарското сдружение обаче счита, че отчитането на номерата на касовия бон не може да бъде основание за изплащане на разликата, защото източниците на финансиране са различни, както и отчетената сума. Отделно лекарят може да не получи заплащане от пенсионера или да не поиска такова, но това не освобождава държавата от поетия ангажимент да заплати разликата.

Здравната каса обяснява въвеждането на изискването с идеята за по-добра прецизност и отчетност на публичните средства. Доплащането според тях ще бъде извършено само там, където действително пенсионерите са платили потребителска такса за преглед.

Според НСОПЛБ промяната ще затрудни работата на лекарите с повече документация и ще доведе до неизплащане на дължимите суми за извършената дейност.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: actualno.com
Снимка: chernomore.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлИсторияЛюбопитноНормативни актовеСпециалистиСнимкиСтатистически проучванияОрганизацииЗаведенияВидеоЛичностиТестовеГеографияАнкети