Начало Здравна медиа Здравни новини Проф. Тодор Кантарджиев: Антибиотиците удължават живота

Проф. Тодор Кантарджиев: Антибиотиците удължават живота

Проф. Тодор Кантарджиев: Антибиотиците удължават живота - изображение

Антибиотиците удължават живота, заяви проф. Тодор Кантарджиев в интервю пред Нова телевизия по повод световната седмицата за правилна употреба на антибиотици. Въпреки че лекарите в момента се въздържат от предписването им, тъй като не противодействат на вирусните инфекции, срещу бактерии няма по-добро лекарство от антибиотиците. Тези лекарства са спасили най-много хора по света. 

Проф. Кантарджиев отбеляза, че ако не се прилагат антибиотици, средната продължителност на живот на хората ще намалее с 15 години. Те подпомагат лечението на почти всички заболявания.

Не биха били възможни трансплантациите на органи и костен мозък, ако ги нямаше антибиотиците, за да предпазват от инфекции“, отбеляза Кантарджиев.

Той припомни скорошно изследване на британски учени по задание на министър-председателя на Великобритания, според което ако не се измислят нови антибиотици, около 2050 г.  ще умират около 50 милиона души годишно. Тези медикаменти са единствената група лекарства, които са обект на контрол на ООН. Съществува резолюция, според която всички държави трябва да инвестират в разработването на нови антибиотици и правилна политика в тази насока.

Без антибиотик не може“, отбеляза професорът като дава за сравнение положението преди 40 години, когато тези медикаменти не са съществували и всеки трети е умирал от тежка пневмония.

Кантарджиев допълни, че антибиотиците са нещо уникално, но трябва да се прилагат правилно. Спестяването от дезинфектанти, ръкавици и предписването на евтини антибиотици в болниците е сред главните причини за катастрофалното положение в обществото. Това се случва често и предимно при прекапитализиране на здравните заведения, вследствие на което се създават вътреболнични инфекции, случаите се влошават, а лечението на влошилите се пациенти става по-скъпо.

Проф Кантарджиев призова своите колеги в болниците да пускат микробиологични изследвания и да прилагат научно обоснован подход към антибиотиците.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: nova.bg
Снимка: marica.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛюбопитноНовиниИсторияСнимкиАлт. медицинаХранене при...ВидеоТестовеЛеченияБотаника