Начало Здравна медиа Здравни новини Психолозите искат професията им да бъде регулирана чрез промени в закона

Психолозите искат професията им да бъде регулирана чрез промени в закона

Психолозите искат професията им да бъде регулирана чрез промени в закона - изображение

Представители на Дружеството на психолозите в България изразиха притеснението си за развитието на професията и статута й в обществото. Те предлагат да се регулира чрез законодателни промени какво е “психолог“ и “психотерапевт“ и да се работи в посока предоставяне на качествена и достъпна услуга на гражданите в това направление.

Днешният професионален празник на тези специалисти не прави по-лек за приемане факта, че в българските училища се чувства все по-осезаемо липсата на такива кадри. По думите на психолога Панайот Рандев нивото на училищната психология е ниско и тя се развива все още доста старомодно. За съжаление се търси специалист едва когато стане инцидент, а не преди това.

Любопитен факт е, че от 2013 г. полиграфът активно се използва във фирмите за доказване и откриване на злоупотреби. Изследването трябва да се прави от сертифициран експерт, запознат с психологическата материя. Резултатът е осезаемо намаляване на подобни присвоявания.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: wisegeek.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Нормативни актовеНовиниЛайфстайлСоциални грижиСнимкиАнкетиЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноСпортСпециалистиТестовеИсторияЛеченияИнтервютаАлтернативна медицинаОбразованиеОрганизацииЗаведения