Начало Здравна медиа Здравни новини Разработиха мобилно приложение, което открива рак на кожата

Разработиха мобилно приложение, което открива рак на кожата

Разработиха мобилно приложение, което открива рак на кожата - изображение

Мобилно приложение, което позволява откриването на меланом в ранен стадий, създадоха младежи от образователния център „Сириус“към Уралския федерален университет и техният ръководител д-р Александра Шубина. Става дума за невронна мрежа, която те са „обучили“ да разпознава признаците на рак.

От едната страна е мрежата от фотографии на кожа, която притежава признаците на заболяването, а от другата са снимки на здрава. Системата запомня общите шаблони и при оценка на изображението е в състояние да се произнесе.

Създаденият от младежите инструмент за диагностициране на злокачествени кожни тумори може да бъде използван от лекарите по време на прегледи. Особено полезен е, когато медикът няма опит в определянето на този вид заболявания или не разполага с необходимата техника затова.

Ръководителят на проекта д-р Шубина, която е дерматолог и венеролог, обяснява, че преди да стигнат до създаването на приложението, младежите са се запознали задълбочено с основите на дерматологията, патологията на кожата, методите на изследване и на профилактика.

Младите изследователи са работили още с рисковите факторите, характерни за хората от районите на Урал и Сибир. Изследвали са и над 4000 снимки, които им предоставят от Международното дружество по дерматоскопия, както и обработени медицински досиета.

Едва след всичко това те създават самостоятелно архитектурата на невронната мрежа, определят параметрите, по които ще функционира и я „обучават“ да разпознава меланома.

Според специалистите по този начин хората много по-бързо ще стигнат до специалист при наличието на проблем.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: rg.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияНормативни актовеСпециалистиКлинични пътекиЗдравни съветиИнтервютаЛайфстайлБотаникаЛечения