Начало Здравна медиа Здравни новини Ракът на костите при децата се развива години преди да се прояви болестта

Ракът на костите при децата се развива години преди да се прояви болестта

Ракът на костите при децата се развива години преди да се прояви болестта - изображение

Изследователи се обединяват около твърдението, че някои ракови заболявания на костите при децата започват да се развиват години преди да бъдат диагностицирани. Учени от Института Wellcome Sanger и Болница за болни деца, Канада, открили мащабни генетични пренареждания в саркома на Юинг и други злокачествени заболявания при деца.

Проучването може да бъде от полза за разкриването на причините за възникването на рака и ще повиши възможността за намиране на начини за диагностициране и лечение за в бъдеще.

Публикуваните в Science изследвания показват, че раковите заболявания със сложни генетични пренареждания са по-агресивни и биха могли да се възползват от по-интензивно лечение за разлика от други злокачествени болести. По този начин специалистите могат да вземат най-доброто решение относно терапията за всеки пациент.

Саркомът на Юинг е рядък вид рак, който напада главно костите или меките тъкани на деца и тийнейджъри. Той е вторият най-често диагностициран рак на костите в тази възрастова група. Лечението включва химиотерапия, оперативна намеса за отсраняване на засегната част от костта при възможност и лъчетерапия. През последните 40 г. този метод на лечение не се е променил.

Заболяването е генетично, при което два специфични гена - EWSR1 и ETS, се сливат. Изследователите секвенирали и анализирали генома на 124 тумора, за да разкодират какво точно се случва. Учените установили, че в почти половината от случаите основното генно сливане станало, когато ДНК напълно се пренарежда, образувайки комплексни бримки. "Досега не сме знаели как и кога тези ключови събития се проявяват или дали тези процеси се променят при рецидив. Открихме драматично ранно хромозомно разрушаване в 42 на сто от случаите на сарком на Юинг като смесихме не само два критични гена, но и унищожаването на редица важни области", коментира един от водещите изследователи д-р Адам Шлайън.

Досега се смяташе, че заболяването се развива много бързо, но откритията от проучването опровергават това. Експертите са на мнение, че ако саркомът може да се открие по-рано, още преди да се развие като болест, по-лесно ще се лекува. Също така те ще съсредоточат усилията си да разберат защо сложните генетични пренареждания са по-агресивни от тези с прости генни сливания, както и по каква причина рецидивите се нуждаят от различни лечения.

Все повече разнообразни последователности от туморни геноми стават достъпни. Изследователите могат да определят по-нататъшните процеси на пренареждане, които са в основата на синтезни гени. Така се разкриват причините за ракови заболявания при хората, предизвикани от термоядрения синтез. Специалистите се стремят да подобрят лечението и резултатите.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: onmeda.es

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияХранене при...Здравни съветиЛюбопитноСпециалистиБотаникаАлт. медицинаСнимкиИзследванияФизиологияЛайфстайлРецептиКлинични пътекиСпортЕ-тата в хранитеЛеченияПсихологияТестовеСоциални грижиИнтервютаАнкетиОбразованиеЗаведенияОрганизацииНормативни актове