Рак на щитовидната жлеза – нови рискови фактори
Широкото внедряване в клиничната практика на съвременната диагностична технология е улеснило до голяма степен откриването на коварната болест навреме.
Междувременно, истинските причини за увеличаване на разпространението на това заболяване в световен мащаб, особено сред жените, все още не са напълно изяснени.
Смята се, че сред най-значимите рискови фактори са йонизиращата радиация и затлъстяването.
Някои изследователи считат, че основните проблеми са неизвестни досега рискови фактори на околната среда или начин на живот. Учените се опитват да изследват възможното въздействие на някои от тях.
Техните резултати потвърждават данните, че затлъстяването увеличава значително риска от рак. Това е установено от резултатите при 37 проучвания, които показват че има положителна връзка между индекса на телесната маса (BMI), рака на щитовидната жлеза и някои други видове тумори. Не е установена обаче ясна връзка между рака на щитовидната жлеза и храни, богати на йод. Според резултатите от една малка част от изследванията, когато се направи диета, съдържаща много зеленчуци, които не принадлежат на семейство кръстоцветни, това може да намали риска от рак на щитовидната жлеза.
Никой от репродуктивните фактори (бременност, паритет, брой живородени деца, използването на хормонални лекарства, за редовността на менструалния цикъл, менопауза статут), не е било свързан с повишен риск от рак на щитовидната жлеза, сочат проучванията.
Изследванията не са установили и връзка между етноса и честотата на заболявания от рак на щитовидната жлеза.
Изследователите считат, че е необходимо да се проведат по-нататъшни проучвания на населението, като се надяват по този начин да получат по-ясни доказателства за рисковите фактори за това заболяване.
Коментари към Рак на щитовидната жлеза – нови рискови фактори