Начало Здравна медиа Здравни новини Роботи от спирулина ще помогнат при лечението на рак

Роботи от спирулина ще помогнат при лечението на рак

Роботи от спирулина ще помогнат при лечението на рак - изображение

Миниатюрни роботи от синьо-зелени водорасли от рода Arthrospira, известен също като Spirulina, ще бъдат използвани за диагностика и лечение на рак. Устройствата, в чиято основа е клетка от водораслите, покрита с магнитен слой, могат да бъдат управлявани от разстояние. Дължината им не надвишава няколко микрометъра и размерът им е сравним с този на еритроцитите. Те могат да проникнат в труднодостъпни места на тялото.

Благодарение на биолуминесцентните протеини, които са в клетките на спирулината, учените могат да следят движението на роботите под кожата. Когато те са в по-дълбоки слоеве, могат да сбъдат открити с помощта на резонансно изображение.

Създатели на новото устройство са изследователи от университетите в Единбург и Хонг Конг. Учените са изследвали роботите в лабораторни условия. Става ясно, че повърхността им може да бъде модифицирана и да включва лекарства, които ще пуснат, едва когато стигнат целта си. След като изпълнят функцията си, те се биоразграждат, без да причиняват вреда. Според авторите устройствата са изключително подходящи за диагностика и лечение, тъй като са способни да проникват в труднодостъпни места в тялото.

Тестовете показват още, че клетките на спирулината отделят при своя разпад вещество, което селективно действа единствено върху туморите, при това без да засяга здравите. Това безспорно превръща роботите от водорасли в още по-интересни за използване в клиничната практика.

Очевидно малките спирали от водорасли са поне към момента най-подходящия отговор на дългогодишните търсения на учените, свързани със създаването на миниатюрни роботи, които да бъдат използвани като донори на лекарства в тялото.

Създадените преди тях или се управляват трудно, или са почти невидими, или отделят токсични за хората вещества, което ги прави неизползваеми. Оказва се, че в природата съществува удобна структура, която просто чака да бъде използвана. Изследователите продължават с необходимите опити, за да доведат до край изобретението си, но получените резултати, особено факта, че спирулината произвежда съединение, токсично единствено за раковите клетки, ги вдъхновяват и карат да ускорят работата си.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: gearmix.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПрезентацииХрани и ястияЗдравни съветиРецептиЛюбопитноАлт. медицинаБотаника