Начало Здравна медиа Здравни новини Руската академия на науките предлага забрана на хомеопатичните лекарства

Руската академия на науките предлага забрана на хомеопатичните лекарства

Руската академия на науките предлага забрана на хомеопатичните лекарства - изображение

Меморандум "За псевдонаучността на хомеопатията" е подготвила Комисията за борба с псевдонауката към Руската академия на науките.

Експертите предлагат изтеглянето на хомеопатичните лекарства от публичните лечебни заведения и забрана на рекламирането им.

В меморандума е посочено, че обяснението на механизмите на предполагаемото действие на хомеопатията е в пълно противоречие с известните физични, химични и биологични закони и няма убедителни експериментални потвърждения на нейната ефективност.

Авторите на меморандума официално поискаха от Министерството на здравеопазването на Руската федерация да оттегли хомеопатичните препарати от употреба в държавните клиники, а от Федералната антимонополна служба да предотврати недостоверната реклама за наличието на лечебни свойства у тях. Другото искане на специалистите е аптеките да не излагат хомеопатията съвместно с традиционните медикаменти и да не ги препоръчват на пациентите.

От Здравното министерство са обещали "да разгледат доводите и да дадат отговор по същество", след като меморандумът влезе в министерството, съобщи "Комерсант".

По данни на неправителствената организация "Национален съвет по хомеопатия" към момента в Русия има регистрирани 1,8 хиляди хомеопатични препарата и 28 компании производителки.

Снимка: Scoopnest.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияСнимкиАлтернативна медицинаНовиниЛюбопитноОрганизацииСпециалистиАнкетиБотаникаПроизводителиЗаведенияНаправления в медицинатаЛечения