Начало Здравна медиа Здравни новини Хомеопатията трябва да се упражнява само от клинични хомеопати – лекари

Хомеопатията трябва да се упражнява само от клинични хомеопати – лекари

Хомеопатията трябва да се упражнява само от клинични хомеопати – лекари - изображение

Хомеопатията трябва да се упражнява само от клинични хомеопати – лекари, а не от класически. Това съветват специалисти от националния пресклуб на БТА, преминали обучени по хомеопатия в Медицинския университет в България.

Днес в столицата се състоя пресконференция на тема: "Клиничната хомеопатия – медицински метод или измама?". Поводът за събитието се дължи на становище на Научния консултативен съвет на европейските академии (EASAC), в което се казва, че хомеопатията може да бъде опасна поради забавяне на първоначален контакт с лекар или липсата на добър контрол върху приготвянето на хомеопатичните препарати. Обобщението предизвика бурни реакции и дискусии с крайни мнения. Темата коментираха: 

Д-р Петко Загорчев – председател на Етичната комисия на Българския лекарски съюз и председател на Управителния съвет на Българска медицинска хомеопатична организация;

Д-р Слави Филчев – началник на Отделението по педиатрия в V МБАЛ, София;

Д-р Райна Томова – управител на Европейската школа по клинична хомеопатия.

На пресконференцията д-р Загорчев припомни, че в Закона за здравето е посочено, че хомеопатията може да се упражнява единствено от лекари или лекари по дентална медицина и уточни, че клиничната хомеопатия е дял от медицината. Такива лекари в страната, преминали през специално обучение в университет, са близо 2200, предава Дарик.

Използването на хомеопатични продукти намалява с почти 50% изписването на антибиотици антипиретици от педиатрите. Хомеопатията показва отлични резултати и при намаляване на страничните ефекти от лъчетерапия и химиотерапия“, отбеляза д-р Слави Филчев, началник на Детско отделение в Пета МБАЛ-София.

Общото мнение на лекарите е, че хомеопатията не е панацея и поради тази причина тя трябва да се изучава в медицински университети. Специалистите апелират пациентите да не търсят помощ от хомеопати без нужното обучение и такива, които приготвят сами продуктите, защото може да крият риск за здравето.

В класическата хомеопатия се използват продукти, които са произведени според производствената практика и всички правила, регистрирани като лекарствени продукти и предлагани на фармацевтичния пазар.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: clinicavluz.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиАлт. медицинаИсторияНовиниАнкетиСпециалистиВидеоЛюбопитноОрганизацииБотаникаЗаведенияПроизводителиНаправления в медицинатаЛечения