Начало Здравна медиа Здравни новини Руски учени създадоха ретина в лабораторни условия

Руски учени създадоха ретина в лабораторни условия

Руски учени създадоха ретина в лабораторни условия - изображение

Руски учени създадоха ретина в лабораторни условия.

Научният експеримент е проведен в Клиничен център по физико-химична медицина. 

"Създадохме ретината от препрограмирани кожни клетки. Това постижение дава надежда за излекуване на слепотата в достатъчно големи мащаби. В същото време интервенцията е съпроводена с минимален травматизъм за пациента, а показателите за клетъчна пролиферация са добри", твърдят учените.

За 2017 г. е планирана първата операция по присаждане на отгледана ретина. Тя ще бъде трансплантирана на пациенти с наследствена макулодистрофия - това е увреждане на централната зона на очната ретина, която отговаря за централното зрение. Тя се развива с възрастта и предизвиква намаляване на пространството на кръвоносните съдове, които хранят ретината.  И тъй като в тъканта й вече не постъпват достатъчно количество хранителни вещества и кислород, тя започва да се разрушава.

Методът за препрограмиране на клетките позволява кожните клетки да бъдат върнати в ембрионално състояние, а в следващия етап да бъдат превърнати във всякакви необходими клетки, включително и в тези, които съставляват ретината. 

Снимка: zcoop.zalora.sg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияОткритияЛичностиСнимкиГеографияЛайфстайлНаправления в медицинатаОрганизацииАлт. медицинаСпециалистиКлинични пътекиЗаведенияНормативни актовеСоциални грижиОбразованиеПроизводителиТестовеЗдравни съветиСпортБотаникаЛечения