Начало Здравна медиа Здравни новини Чревните бактерии оказват пряко въздействие на структурата и функцията на мозъка

Чревните бактерии оказват пряко въздействие на структурата и функцията на мозъка

Чревните бактерии оказват пряко въздействие на структурата и функцията на мозъка - изображение

Чревните бактерии оказват пряко въздействие на структурата и функцията на мозъка.

"По време на изследването си ние установихме, че чревните бактерии регулират миелинизацията - процесът на формиране на изолация на нервните влакна, за да могат правилно да пренасят импулси", информират авторите на изследването.

Според учените от Университетския колеж "Корк" резултатите от работата им са най-убедителното до момента доказателство, че бактериите в стомашно-чревния тракт имат директен физиологичен ефект върху мозъка.

Новите данни ще прокарат път към създаване на нов вид терапия на болести като множествена склероза и психични заболявания именно чрез промяна на състава на чревната микрофлора.

"Микробиомът в храносмилателна система на човека изпълнява ценна роля за здравословното състояние, включително и на мозъка. Процесът на миелинизация е от огромно значение за развитието и съзряването на мозъка, както и за всекидневното му функциониране", информират още учените.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛюбопитноЛайфстайлМедицински изследванияОткритияЛичностиГеографияСнимкиЗдравни съветиДиетиХранене при...ЛеченияАлтернативна медицинаОрганизацииКлинични пътекиФизиологияБотаникаСоциални грижиСпециалистиЗаведенияНаправления в медицинатаПсихологияПатологияСпортНормативни актовеОбразованиеПроизводителиТестове