Начало Здравна медиа Здравни новини Самочувствието на човек може да бъде подобрено с трениране на мозъка

Самочувствието на човек може да бъде подобрено с трениране на мозъка

Самочувствието на човек може да бъде подобрено с трениране на мозъка  - изображение

Специалисти от Advanced Telecommunications Research (ATR) Institute International, Киото, Япония са установили, че човек може да повиши самочувствието си, ако тренира и манипулира мозъка си.

Здравословното хранене, социалната активност, упражненията са едни от факторите за повишаване на самочувствието на човек. Но за някои хора това е голямо предизвикателство и не винаги се справят с всички критерии, което води до ниско самочувствие. То от своя страна това води до срамежливост, липса на увереност, комуникативни проблеми, депресия, психични разтройства. Тези състояния оказват негативни последици в личен и професионален план.

В изследване на д-р Аурелио Кортезе и екипът му е установено, че универсалният подход за повдигане на самочувствието не е единствен. Специалилстите смятат, че може да се промени мозъчната дейност, да бъде манипулирана като средство за повишаване на самочувствието. В своето изследване екипът е използвал нова техника за образна диагностика, известна под названието "декодиран Neurofeedback". Това представлява сканиране на мозъка, за да се наблюдават сложни модели на мозъчната дейност, активност.

В проучването са участвали 17 доброволци, подложени на прости упражнения. Това е позволило да се идентифицира специфичната мозъчна дейност, свързана с високото и ниско самочувствие. Специалистите са използвали подходи, изготвени от изкуствен интелект, за да се открият определени модели в мозъка, които надеждно да сигнализират, когато доброволецът е с ниско или високо самочувствие.

След изследването учените са решили да разберат дали те биха могли да използват информацията, за да предизвикат високо самочувствие  сред доброволците в изследването.

Всички доброволци са участвали в обучителни сесии срещу минимално заплащане, ако участникът е показал високо самочувствие. С помощта на тези обучителни сесии учените са открили, че могат несъзнателно да повишат самочувствието на доброволците (субектите не са знаели, че техните мозъци са били манипулирани, за да станат по-уверени).

"Най-голямото предизвикателство беше да се използва информацията в реално време, за да се повиши самочувствието в бъдеще", коментира Д-р Аурелио Кортезе.

Учените поясняват, че са използвали "строга психофизика", за да се изчисли самочувствието между доброволците. Това се е налагало, за да се гарантират резултатите, отразяващи промени не само в настроението.

С това авторите на проучването смятат, че техните констатации могат да са от полза за разкриване на нови методи за подобряване на самочувствието, както и други психични състояния.

Изследването е публикувано в Nature Communications.

Снимка: interez.sk


4.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлЛюбопитноПсихологияСоциални грижиТестовеЗдравни съветиСпортНовиниСнимкиХранене при...ФизиологияПатологияИсторияАлт. медицинаОрганизацииИзследванияКлинични пътекиБотаникаСпециалисти