Начало Здравна медиа Здравни новини Протеинът АКТ повишава шанса за лечение на рак, Алцхаймер и шизофрения

Протеинът АКТ повишава шанса за лечение на рак, Алцхаймер и шизофрения

Протеинът АКТ повишава шанса за лечение на рак, Алцхаймер и шизофрения - изображение

Протеин, наречен АКТ, който се намира във всички тъкани на мозъка и му позволява да се адаптира към новите преживявания, е в основата на механизма за създаване на спомени.

Наскоро учени потвърдиха ролята на АКТ по отношение на синаптичната пластичност, а това е способността на нервната тъкан да се пренастрои под нечие въздействие.

Авторът на изследването Чарлз Хофър от Колорадския университет смята, че става дума за „централен протеин, замесен в многобройни неврологични заболявания, но и ключов играч по отношение на синаптичната пластичност“.

Изследванията, проведени с мишки, са показали, че съществуват три разновидности на този протеин. Те са разположени в различни части на нервната система.

Най-разпространената форма на протеина е АКТ 1. Неговата основна функция е да помага укрепването на синаптичните връзки и е нужен за формирането на паметта. АКТ 2 се среща в астроцитите, това са вид мозъчни глиални клетки, които имат формата на звезда. Най-често именно те биват поразявани от рак. АКТ3 играе ключова роля при растежа на главния мозък.

Откриването на трите различни форми на този протеин ще повиши шансовете за успешното разработване на ефективна терапия за много от неврологичните заболявания. Една от причините е, че по-голяма ефикасност има, когато се използва не универсален подход, а целеви и специфични терапии. В този дух е очевидно, че откритието ще помогне да бъдат намерени нови методи за лечението на рак, Алцхаймер и шизофрения.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: meddaily.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноРецептиХранене при...Здравни съветиЛайфстайлПсихологияНовиниСпортСъставкиДиетиХрани и ястияФизиологияПатологияСнимкиВидеоИсторияАлт. медицинаОрганизацииБотаникаКлинични пътекиИзследванияСпециалистиЛечения