Начало Здравна медиа Здравни новини Учени откриха връзка между травматичното мозъчно увреждане и деменцията

Учени откриха връзка между травматичното мозъчно увреждане и деменцията

Учени откриха връзка между травматичното мозъчно увреждане и деменцията - изображение

Рискът от деменция, включително и болестта на Алцхаймер, е много по-висок при хора, които са преживели травматично мозъчно увреждане за разлика от онези, които не са имали такова. Това твърди най-новото изследване, при което били анализирани данните от прегледите на 2,8 млн. датски пациенти.

Общият риск от деменция при лица, преживели мозъчна травма, е с 24% по-голям, отколкото при хора без такава. При получаването на резултата са отчетени другите рискови фактори, които могат да доведат до заболяването. Опасността скача на 35%, ако нараняването е определено като тежко, а при по-леките форми като мозъчното сътресение тя е 17%.

Това, което ни изненада, е, че дори една лека травма е свързана със значително по-висок риск от деменция“, казва водещият автор на проучването Джеси Фан, професор по психиатрия и поведенчески науки в Медицинското училище към Вашингтонския университет. Няма съмнение за връзката между броя на травматичните мозъчни наранявания и опасността от деменция, но едно тежко увреждане носи двоен риск в сравнение с едно по-леко.

Учените изчислили, че при 2 или 3 мозъчни травми опасността от развиването на заболяването е 33%. Ако имаме 4 наранявания, тя скача на 61%, а при 5 или повече рискът от появата на деменция става 183%. Възрастта също оказва влияние и констатацията на изследователите е, че ако сме увредили мозъка си през 20-те си години, вероятността да страдаме от старческо слабоумие, когато сме на 50 или повече години, се увеличава с 60%.

Тежката форма на мозъчно увреждане се среща по-често при младите хора, което ги поставя в по-голям риск от развиването на деменция. Ежегодно над 50 млн. души претърпяват травма на мозъка, като водещите причини за това са паданията, произшествията с моторни превозни средства и нападенията. Деменцията поразява 47 млн. души по света, а през следващите 20 г. се очаква броят им да се удвои.

Изводите, до които са достигнали учените, не предполагат, че всеки човек с мозъчно увреждане ще развие заболяването в по-късните си години. Фан коментира, че резултатите могат да накарат подобни хора да променят поведението си към други потенциално рискови фактори, водещи до деменция. Те трябва да намалят тютюнопушенето и употребата на алкохол, да предотвратят затлъстяване, да правят редовно упражнения и да лекуват хипертония, диабет и депресия.

Потенциалната връзка между мозъчните травми и деменцията се превърна в належащ проблем сред военните ветерани и участниците в такива контактни спортове като футбол, бокс, хокей и др. Изследването обхваща голям брой доброволци и е протекло в продължение на 36 години. От близо 2,8 млн. души 4,7% са имали поне една диагноза за мозъчно увреждане. От тях 85% са били диагностицирани с леки, а 15% с тежки наранявания или черепни фрактури. От 1999 до 2013 г. 4,5 на сто от пациентите над 50-годишна възраст развили деменция. Средната възраст при първата диагноза била 80,7 г.

Мъжете с мозъчна травма имали по-висока честота на заболяването в сравнение с жените – 30% срещу 19%. Авторите на изследването съветват, ако човек има анамнеза за травматично мозъчно увреждане, да полага всякакви усилия да предотврати по-нататъшни наранявания на мозъка.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: express.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниЗдравни съветиПсихологияХранене при...ЛайфстайлСоциални грижиБотаникаАлт. медицинаИсторияИзследванияЛеченияОрганизацииАнкетиОбразованиеКлинични пътекиСпортНормативни актовеФизиологияПатологияСнимкиСпециалисти