Начало Здравна медиа Здравни новини Специалисти откриха лечение на всички мозъчни заболявания

Специалисти откриха лечение на всички мозъчни заболявания

Специалисти откриха лечение на всички мозъчни заболявания  - изображение

Специалисти от Съвета за медицински изследвания в Лестър са открили възможно лечение за всички мозъчни заболявания, към които се причислява и деменцията, с медикаменти.

Проучвания и изследвания са правени доста в годините. През 2013 г. за първи път екипът на Съвета за медицински изследвания в Обединеното кралство успя да възпрепятства умирането на мозъчни клетки при животни, което се превърна в огромна сензация. Но опитите върху хора се оказаха неподходящи, поради увреждане на органите.

Сега учените са открили нови два медикамента, които показват същия защитен ефект върху мозъка. Единият препарат е тразодон, а другият DBM, които вече са тествани успешно върху хора.

Скоро ще започнат и клиничните изследвания върху пациенти с деменция и се надяваме до две години да имаме резултат дали медикаментите действат по очаквания от нас начин“, коментира проф. Джована Малучи от отдела за токсикология на Съвета за медицински изследвания в Лестър.

Новият подход е насочен към естествените защитни механизми на мозъчните клетки. При атакуване на мозъчните клетки от страна на вируса, се получава натрупване на вирусни протеини. Реакцията на клетките е да затворят почти цялото производство на протеини, за да се прекрати разпространението на вируса. Доста от невродегенеративни заболявания активират производството на дефектни протеини, задействайки същите протеини, но с много по-сериозни последици. Мозъчните клетки преустановяват производството много дълго време, което води до тяхната смърт, така наречената „гладна смърт“.

Подобен процес в невроните в мозъка може да предизвика много и сериозни проблеми с мозъчната дейност, движението или да стане причина за фатален край.

В етапа на изследванията специалистите в началото са блокирали активирането на защитния механизъм, което е спряло от своя страна развитието на прионната болест. Това е довело за първи път сред опити с плъхове до спиране на определено невродегенеративно заболяване при мишки.

След доста опити и изследвания на препарати се открояват двата медикамента, които да предотвратят формата на деменция и прионната болест, чрез спиране на смъртта на мозъчните клетки. Учените поясняват, че тразодонът се предлага на пациенти с деменция, а познатият DBM се прилага на пациенти с рак.

Предстоят още клинични проучвания на ефектите от двата вида медикаменти. Не очакваме пълно излекуване, но те биха могли да задържат развитието на заболяванията, от които боледуват все повече хора по света“, подчерта професор Малъчи.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Diabetes.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...ПсихологияАлтернативна медицинаМедицински изследванияИсторияБотаникаЛеченияСнимкиАнкетиСпециалистиНормативни актовеПроизводителиОрганизацииАптекиРецептиКлинични пътекиОткритияСоциални грижиНаправления в медицинатаГеографияФизиологияПатологияСпорт