Начало Здравна медиа Здравни новини Учени: Скоро деменцията ще бъде лечимо заболяване

Учени: Скоро деменцията ще бъде лечимо заболяване

Учени: Скоро деменцията ще бъде лечимо заболяване - изображение

До 10 години деменцията ще стане лечимо заболяване, твърдят учени.

Те обясняват, че дългогодишната работа и постигнатите резултати правят по-лесен контрола на заболяването и поддържането на умствените функции.

Добрата новина идва от британски екип, който разработва и тества лекарства за забавянето на прогреса на деменцията и най-разпространената й форма - болестта на Алцхаймер.

"Вярвам, че болестта на Алцхаймер ще стане лечима. Прогнозата ни е, че до 2025 г. ще сме в състояние да забавяме развитието й", заяви световноизвестният професор Джон Харди от Института по неврология към Юнивърсити колидж в Лондон казва.

Учените споделят, че два нови медикамента, тествани в клинични изпитания, дават надежда за първото ефективно и масово достъпно лечение на заболяването.

Лекарствата са соланезумаб и адуканумаб. Предварителните резултати от тестовете на соланезумаб сочат, че ако приемът започне рано, медикаментът забавя с 34 процента отслабването на паметта и мисловните процеси.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлПсихологияАлтернативна медицинаЛюбопитноЗдравни съветиБотаникаИсторияГеографияХранене при...Медицински изследванияСоциални грижиЛеченияПроизводителиСнимкиЛичностиНаправления в медицинатаОткритияАнкетиНормативни актовеОрганизацииАптекиРецептиКлинични пътекиСпециалисти