Начало Здравна медиа Здравни новини Свиленградчанин произвежда прочутия Мурсалски чай

Свиленградчанин произвежда прочутия Мурсалски чай

Свиленградчанин произвежда прочутия Мурсалски чай - изображение
  Бай Георги Янев стана пър­вият свиленградчанин, който от­глежда в градината си Мурсалски чай. Той попаднал на билката при посещение на Бачковския манас­тир. На импровизирания пазар пред манастира асеновградчанка продавала билката. Бай Георги си купил от нея и успял да я разсее с помощта на снаха си, биоложка­та Снежана Янева. Днес бивши­ят учител по физическо възпи­тание има малка плантация от билката край "Гебран". Сега започва брането и след като я изсуши, ще изнесе продукцията си на общин­ския пазар. Произведените коли­чества са доста над това, което може да се продаде на сергия, за­това ще се търси разширяване на пласмента. Като начало бай Георги разчита на свой приятел, който изнася ядки за Германия. Там билката е много популярна.

  Тя е разпространена само на няколко места на Балканския полуостров. Най-големите нахо­дища са на територията на Бъ­лгария на около 1800-1900 м над­морска височина - местността "Мурсалица" в Родопите (откъ­дето идва името Мурсалски чай), находището на Мугла и находи­щето над Триград. Има и някол­ко находища в Пирин, около връх "Али ботуш" (където растение­то се нарича Пирински чай или Алиботушки чай ). Регистрирани са находища и на територията на Гърция, Албания и Македония.

  През 70-те години на ми­налия век е било изследвано нахо­дището над Триград. След като са констатирани полезните свойства на билката, тя е била брана единствено за тогавашния държавен глава Тодор Живков и най-близкото му обкръжение.

  Доказано е, че съдържа 24 микроелемента, някои от които са много важни за баланса в чо­вешкия организъм. Мурсалският чай намалява риска от високо кръвно налягане, инфаркт, ин­султ и предпазва от развитието на раковите клетки. Отварата от растението се използва и за противовъзпалително, проти­вомикробно и антибактериално въздействие, а също така при лечение и профилактика на про­студни състояния и заболявания на дихателната система - брон­хиална астма, кашлица, бронхит, грипни и грипоподобни състоя­ния, възпалено гърло и пр. Мур­салският чай предпазва от раз­витие на атеросклероза, ако се употребява редовно. Руски учени твърдят, че силата на това растение се доближава до действието и свойствата на жен-шен.

За Framar.bg:

4.2, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА