Начало Здравна медиа Здравни новини Сенатът на Аржентина каза „не“ на абортите

Сенатът на Аржентина каза „не“ на абортите

Сенатът на Аржентина каза „не“ на абортите - изображение

Аржентинските сенатори отхвърлиха легализирането на абортите. 38 се обявиха категорично против текста, който даваше възможност да се направи аборт в първите 14 седмици от бременността. 31 го подкрепиха, а двама се въздържаха.

Гласуването стана факт след дебат, продължил близо 14 часа, по време на който центърът на аржентинската столица се изпълни както с подкрепящи, така и с противопоставящи се на абортите.
Едно от френските издания определя акта като „може би последната победа на папа Франциск в родната му страна“. Дали е така, ще покаже бъдещето, но е безспорно, че в Аржентина църквата има историческа роля и упражнява сериозно влияние, което е особено засилено от факта, че настоящият глава на римокатолическата църква е аржентинец.

Отхвърлянето провокира викове на радост сред активистите срещу абортите и сълзи в очите на подкрепящите ги. Сините срещу зелените, както често биваха наричани, заради цвета на шалове, чрез който определяха позицията си. Сините - против, зелените - за.

До последно и у двете групи съществуваше крехка надежда, защото през юни текстът беше приет от депутатите – 129 казаха „да“, а 125 се обявиха „против“. По време на дискусиите в този период медиите отбелязват промяна в нагласите. Тя е свързана с определяната като „лицемерна ситуация“, при която абортите са незаконни и много често опасни за най-бедните, но напълно безопасни за жените, които могат да си позволят частна клиника. В същото време се говори, че годишно около 500 000 жени прекъсват тайно бременността си в Аржентина, а само миналата година 43 са загубили живота си заради това.

Абортът в Аржентина е разрешен единствено в случай на изнасилване или ако бременността застрашава живота на майката. Той може да бъде извършен единствено след като необходимостта му е потвърдена от съдия.

В Латинска Америка прекъсване на бременността е разрешено до момента само в Уругвай, Куба и Гвиана. В началото на август в Бразилия започна дебат по темата, в който участват здравни експерти, представители на неправителствени организации и религиозни лидери.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: france24.com, nouvelobs.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиСоциални грижиЛеченияАлт. медицина