Начало Здравна медиа Здравни новини Момче или аборт - това е изборът в Черна гора

Момче или аборт - това е изборът в Черна гора

Момче или аборт - това е изборът в Черна гора - изображение

Официалната статистика в Черна гора посочва, че в страната се правят 1 500 аборта в рамките на една година. Реалната цифра обаче вероятно достига 20 000 прекратени бременности годишно. Голяма част от тях се извършват нелегално в частни клиники, а причината е, че родителите не са склонни да отгледат момиче. Понякога мъжете дори поставят ултиматум на своите съпруги, че ще се разделят с тях, ако не родят момче. Абортите в страната, както и на много други места по света, са позволени до 12-тата седмица. Точно какъв е броят им обаче няма как да се каже, защото решението за отстраняване на зародиш се смята за злоупотреба с медицинска информация. Това разказа акушер-гинекологът д-р Цеца Балач пред журналистката Светлана Славуйевич.

Индия и Китай са сред страните, за които сме свикнали да чуваме за големия брой аборти на деца, заради половата им принадлежност. В случая обаче говорим за цивилизована балканска страна, която се стреми към членство в ЕС. Въпреки това особено в по-малките селски райони прекъсването на бременността се е превърнало в норма, защото "мъж, който няма син, не е истински мъж", а установеният патриархален модел допълнително усложнява ситуацията за жените.

Светлана Славуйевич е репортер в черногорска телевизия. От години тя не спира да влага усилия в борбата срещу големия брой извършвани аборти в страната и натискът върху жените в Черна гора да раждат само момчета. В балканската страна се смята, че само синовете могат да бъдат истински наследници. Ето защо редица бременни жени се подлагат на рискови процедури, които могат да увредят зародиша, само за да могат да установят какъв ще е полът на детето възможно най-рано. Окаже ли се, че очакваното пеленаче ще е момиче, голяма част от бъдещите майки избират да направят аборт.

Абортирането на женски зародиши е тема, която остава встрани от общественото внимание и никой не изрича гласно факта, че прекратяването на бременността се е превърнало в традиция за Черна гора. По думите на Светлана натискът върху жените в страната е огромен и нетърпим, а тя е ежедневен свидетел на случващото се и прави всичко по силите си тази практика да бъде прекратена.

Месеци наред Славуйевич опитва да разкаже историята за натиска, който патриархалните семейства оказват върху жените в Черна гора, през очите на поне една от тях, но те нямат смелост да разкрият повече за случващото се. Журналистката обаче не се отказва и среща Амела, която склонява да застане пред камерата й, макар и да скрива лицето си от зрителите.

Амела не крие, че се страхувала първото й дете да бъде момиче, защото това би означавало да се надява втората бременност да е по-успешна и да донесе дългоочакваният наследник. В противен случай семейството й щяло да я принуди да направи аборт. Амела не споделя колко от бременностите си се е наложило да прекъсне, но за жените в Черна гора цифрата понякога достига 5. Изглежда сякаш бъдещите майки са спрели да се борят за правото на живот на неродените си деца и процедурата е просто една рутина, защото, според обществения натиск, няма смисъл да износиш плода, ако той няма да донесе момче.

Честа практика е да се извършват процедури в първия триместър, които да установят пола на детето. Те обаче крият своите рискове. В случая на Амела 7-годишният й син не се ражда напълно здрав. В последствие тя разбира, че при много от децата процедурата за ранно установяване на пола води до леки, а често и до тежки аномалии.

В същото време мъжете от черногорските села нямат намерение да променят гледната си точка. За тях черногорците са народ на бойци, народ, който се нуждае от синове, а да нямаш наследник, който да продължи името и рода ти се счита за позор. Независимо дали хората изповядват мюсюлманска или християнска вяра това твърдение е валидно за всички патриархални домове в Черна гора, а колкото повече синове се родят в семейството, толкова по-уважавано е то.

В дългосрочен план обаче това променя цялостната структура на населението и тенденцията в някои от селата в страната броят на момчетата да е значително по-голям се засилва все повече с времето. Светлана Славуйевич посвещава голяма част от репортажите си на наболялата тема, като целта й е да се бори за правата на всички жени в Черна гора, както и за тези на собствената си дъщеря.

Добрата новина е, че Здравното министерство в страната организира информационна кампания, която да разясни проблема на лекарите от малките населени места. Но от другата страна на монетата остава силното лоби на лекарите, лабораториите и частните клиники, защото тестовете за ранно определяне на пола на детето струват над 600 евро. Сума, висока за стандарта в Черна гора, но и същевременно такава, която дори бедните семейства са склонни да платят, защото традицията изисква само момчетата да заслужат правото да бъдат родени и да проплачат.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: dw.com
Снимка: airocross.com

3.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияЛайфстайлСнимкиСоциални грижиЛеченияАлт. медицина