Начало Здравна медиа Здравни новини СЗО изготвя нов наръчник с препоръки по време на раждане

СЗО изготвя нов наръчник с препоръки по време на раждане

СЗО изготвя нов наръчник с препоръки по време на раждане - изображение

Световната здравна организация изготвя нови препоръки, които са предназначени за процеса на раждане и за състоянието на родилката. Сред 26-те насоки, които ще бъдат включени в наръчник, се открояват такива като даване на повече свобода на бременната да се движи и да заема каквито пожелае пози, да избира темпото, с което да протича раждането, да посочва кои методи за обезболяване ще ползва.

Целта на подобна инициатива е събитието да се превърне в положително преживяване. От СЗО отчитат, че в света се правят прекалено много инвазивни операции без реална медицинска нужда, когато става въпрос за появата на бебета на бял свят. Счита се, че това не е от полза нито за майките, нито за новородените и „медикализирането“ на процеса не позволява на родилките да проявят инстинктите си в този момент.

Променят се някои от основните показатели, които досега са служили като правила при раждането. Например разкритието на родилния канал с по 1 см на 1 час вече няма да се приема като универсален времеви ориентир. При някои жени той е нереалистичен и затова според организацията е по-адекватно да се заложи като мярка достигането на разкритие от 5 см през първите 12 часа при жена, която ражда за първи път, и 10 см при второ раждане.

От СЗО не виждат смисъл предварително да се измерва таза, за да се прецени дали бебето ще може да премине през него. Това е така наречената пелвиметрия. Смята се, че тя е излишна, тъй като ако се даде достатъчно време на женското тяло, то може да се справи. Измерването не е необходимо на ранен етап, когато обикновено се установява дали се налага операция.

Предимно в българските болници се изисква родилката да не яде и да пие, да не става от леглото и да бъде избръсната и с направена клизма преди да роди по естествен път. Тези практики се отричат в новия наръчник на здравната организация. Бременната трябва да може да се движи свободно, сама да прецени дали да напъва или да не напъва в дадена поза. Счита се, че нейните инстинкти и темпо са най-правилни в момента.

Жената ще може да избира методите за обезболяване при раждането дали чрез медикаменти, чрез масаж или други похвати. Тя ще има последната дума дали в стаята при нея да има придружител или не.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dnevnik.bg
Снимка: mirror.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияНовиниЛайфстайлЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиХранене при...Социални грижиАлт. медицинаИзследванияПсихологияПроизводителиСпортОрганизацииКлинични пътекиСпециалистиЗаведенияЛеченияБотаника