Начало Здравна медиа Здравни новини Синдромът на оттеглянето поваля стотици деца в Швеция

Синдромът на оттеглянето поваля стотици деца в Швеция

Синдромът на оттеглянето поваля стотици деца в Швеция - изображение

Стотици деца от Швеция страдат от Синдрома на оттеглянето, с който  почти две десетилетия здравните власти се борят. Състоянието се проявява единствено при децата на бежанци. Болните се оттеглят напълно от света – спират да говорят, да ходят, да гледат. Те са живи, но буквало се скриват от собствения си ум и реалност.  За сега не са регистрирани смъртни случаи, предава Би Би Си.

Според специалисти подобно състояние се проявява вследствие на тежка травма, тормоз или насилие, което детето е преживяло. То осъзнава, че не може да бъде защитено от родителите си и се опитва да забрави жестоки преживявания и да се изключи от реалността.

За Синдрома на оттеглянето в Швеция се съобщава за първи път в края на 90-те години на миналия век. В периода от 2003 – 2005 г са докладвани повече от 400 случая. През 2015 г. – 2016 г. са известни 169 случая. Към момента най-уязвими са децата от Балканите, бившия Съветски съюз, от азиатската и ромска общност.

Предвид факта, че синдромът се проявява само при деца на бежанци, проблемът придобива и политически характер. Счита се, че децата се преструват, за да могат да осигурят убежище на семейството си в страната. Друга теория посочва, че родителите сами упояват децата си. Никоя от тези версии обаче не е доказана. Според медицински доклади в миналото са регистрирани и други данни за деца, изпаднали в подобно състояние.

Подобни случаи са регистрирани единствено в Швеция. Повечето деца с такъв синдром, които отдавна са в страната, нямат подобрение, въпреки приспособяването в новата среда. Все още няма обширни изследвания върху състоянието, проява и лечение, но лекарите считат, че спокойната среда е ключов момент в лечението му.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Dnevnik.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиАнкетиЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияСпортРецептиИнтервютаАлт. медицинаХранене при...ОрганизацииОбразованиеНормативни актовеЗаведенияСпециалистиИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника