Начало Здравна медиа Здравни новини Скоро ще заработи електронен регистър на имунизациите

Скоро ще заработи електронен регистър на имунизациите

Скоро ще заработи електронен регистър на имунизациите - изображение

Ще се въведе електронен регистър на имунизациите, чрез който ще бъде по-лесно да се отчита кои пациенти са ваксинирани и кои не. Софтуерът ще бъде тестван скоро в лекарски кабинети, в Националния център по заразни и паразитни болести и в здравните инспекции. Проектът е разработен от Министерството на здравеопазването.

Сегашната практика гласи данните за всяка имунизация да бъдат вписвани от личните лекари в три документа – здравна книжка, профилактична карта и в картона на всяко дете. Отделно те трябва да предоставят информацията на НЗОК и РЗОК. Проблем настъпва, когато семейството се премести в друг град например и новият общопрактикуващ лекар, при който ще се регистрират родителите и децата, трябва да е запознат с досега направените имунизации. Тъй като той няма достъп до тези данни, е необходимо пациентите да се върнат при стария личен лекар и да вземат информация за извършени ваксини. Този начин не е особено надежден и затова електронният регистър ще премахне тези затруднения.

Системата ще показва на общопрактикуващия кога и каква ваксина е поставена на детето, дали е пропусната някоя и така той ще може да планува календара за следващата година. Здравните власти, пациентите и личните лекари ще имат достъп до регистъра. Като задължение на родителите ще остане носенето на бележки в детските градини и училищата за извършени профилактични прегледи и имунизации.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: brockpress.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеСоциални грижиМикробиологияСнимкиИсторияЛюбопитноЛечения