Начало Здравна медиа Здравни новини Акушеро-гинекологията е най-съдената специалност след хирургията

Акушеро-гинекологията е най-съдената специалност след хирургията

Акушеро-гинекологията е най-съдената специалност след хирургията - изображение

Специалността акушеро-гинекология е втората най-съдена специалност в страната след хирургията. През последните 10 години са заведени общо 28 граждански дела срещу специалисти и болници от тази област на медицината. В 43% от тях е било отсъдено в полза на пациента, 28 на сто са завършили в полза на лекаря или лечебното заведение и 29% са висящи. За последното десетилетие броят на внесените в съда дела срещу медици или болници е 238.

Най-често в акушеро-гинекологията се завеждат дела за увреден или загубен орган, коментира адвокат Мария Шаркова. Тя е автор на сайта „Лекарска грешка“, в който се описват медицински случаи от съдебната практика. На второ място причината е смърт на новородено и родилка, а на трето – увреждане на бебето по време на раждането. 

Понякога освен гражданско дело, срещу лекар може да се заведе и наказателно за причиняване на смърт или за телесна повреда по непредпазливост. За последните години подобните дела са били 20 и 70 на сто от тях са завършили с оправдателна присъда на медицинските специалисти.

Логиката на съда при налагането на финансови санкции при повечето дела е, че става въпрос за престъпления по непредпазливост, а не умишлени такива. Наказателните дела, при които има присъда за лекаря, са по-малко от една трета от общия брой. Санкцията обикновено е условна присъда или забрана лекарят да упражнява професията си за период от 3 години. До този момент има само една ефективна присъда срещу медик, но не е потвърдена окончателно. Тя е за причинена смъртта на бебе и родилка.

Има и други институции освен съда, които могат да налагат наказание на провинил се лекар. Това са Централната етична комисия на Българския лекарски съюз, която може да отнема права и без решение на съда. Последно преди пет години тя е упражнила правото си и е отнела лиценза на 7 лекари, но едва след като са излезли съдебните решения срещу специалистите.

Министърът на здравеопазването също има правомощията да налага санкциои на лекари и да ограничава правото им да упражняват професията си, но само ако са направили повторно нарушение.

Мария Шаркова коментира, че от съществено значение е самоконтролът, който е важен за всяка гилдия. Нарушенията се отразяват на отношението на обществото към всички специалисти и без контрол проблемите се задълбочават.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dnevnik.bg
Снимка: amazonaws.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниТестовеСпециалистиЛайфстайлИсторияСнимкиЗаведенияЗдравни съветиНормативни актовеОрганизацииКлинични пътекиАлтернативна медицинаЛюбопитноАнатомияМедицински изследванияНаправления в медицината