Начало Здравна медиа Здравни новини Софийската прокуратура започна разследване за ваксините „БЦЖ“

Софийската прокуратура започна разследване за ваксините „БЦЖ“

Софийската прокуратура започна разследване за ваксините „БЦЖ“ - изображение

Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за сключването на неизгодни сделки за производството и разпространението на ваксината „БЦЖ“. Те са реализирани от представители на „Бул Био – НЦЗП“ ЕООД с канадското дружество „Интервакс“. Става дума за действия, които са осъществени за периода от 2008-а до 2014 г. В резултат на сделките са нанесени значителни вреди на българската компания. Това от СГС определят като престъпление по чл. 220, ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

Дарените от българското здравно министерство на турското 500 000 дози от ваксината са в основната на наказателното производство. То е следствие именно от материали по разследването на казуса. В основата на действията на органите сега са всички договори и анексите към тях, които са сключени с „Интервакс“. Канадското дружество има пълните права да разпространява в целия свят ваксината „БЦЖ“. Разследващите търсят още и отговор на въпроса дали са причинени вреди за българското дружество и в какъв размер.

В средата на март в Специализирания съд беше внесен и обвинителен акт срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов, заместникът му тогава Адам Персенски както и срещу управителя на „Бул Био “ Любомир Димитров и ръководителите на отдели във фирмата Юлияна Ценкова и Росен Алексиев. Обвиненията са за престъпление по служба и безстопанственост.

По статията работи: Гергана Караилиева
Източник: prb.bg
Снимка: vaksinite.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияСнимкиЛюбопитноЛеченияВидеоСоциални грижиЗдравни съветиАлт. медицинаАнкетиТестовеЛайфстайл