Начало Здравна медиа Здравни новини Специалисти направиха видим грипния вирус

Специалисти направиха видим грипния вирус

Специалисти направиха видим грипния вирус  - изображение

Специалисти от Университета на Нотр Дам успяха на направят видим грипния вирус с невъоръжено око. Учените намериха вариант да изградят багрилни молекули, които да се свързват със специфични ензими на вирусите, като това позволява по-лесното им откриване.

В процеса на изследването учените използват образци, имитиращи инфектираната тъкан на пациента. В нея те внасят отделяните от вирусите ензими. Въпросните образци реагират и флуоресцират с червена светлина, ако са заразени. Синята флуоресцентна светлина показва отрицателен резултат. Процесът на флуоресциране на вируса се случва под лазерна светлина или светлина на лампа.

Същият процес би позволил на учените да определят кои от одобрените антивирусни лекарства биха били по-добра алтернатива за лечение при отделния пациент.

За диагностицирането на грипа е нужно отглеждането на вирусни култури, за което обаче са необходими няколко дни. Фокусирането и откриването на вируса в образеца ще позволи по-бързото диагностициране на вирусната инфекция сред пациентите.

Това ще подобри лечението и ще редуцира предписването на антивирусни медикаменти“, обяснява Брадли Смит, автор на изследването.

Специалистите в проекта са обнадеждени, че откритието им ще даде нова насока в развитието на антивирусни препарати, чието действие ще може да бъде наблюдавано с невъоръжено око.

Научният труд е публикуван в  Journal of the American Chemical Society.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Wonderopolis


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СпециалистиНовиниЛюбопитноПатологияНормативни актовеЛайфстайлЗдравни съветиИсторияСнимкиМедицински изследванияКлинични пътекиЛеченияХранене при...Алтернативна медицинаБотаника