Начало Здравна медиа Здравни новини Специалисти от ВМА извършиха сложна и рядка операция на жена с тумор

Специалисти от ВМА извършиха сложна и рядка операция на жена с тумор

Специалисти от ВМА извършиха сложна и рядка операция на жена с тумор - изображение

Лекари от ВМА оперираха жена с рядък тумор и спасиха живота й. Проф. Никола Владов и екипът му от Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия направили сложна интервенция на 43-годишна пациентка, която имала тумор на надбъбрека, метастази в черния дроб и туморен тромб в долната празна вена.

Сложната процедура включвала изваждането на черния дроб от кръвообращението за 40 минути. Това позволило премахването на част от долната празна вена и заменянето й със синтетична протеза. Заради метастазите в органа се наложило хирурзите да отстранят дясната му половина.

За успешния край на подобни операции е от голямо значение да има добре подготвени чернодробни специалисти, ендокринни хирурзи, уролози и анестезиолози, както и добра база за извършването им.

Пациентката вече е изписана и възстановяването й върви нормално.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник и снимка: ВМА

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниКлинични пътекиПсихологияЛеченияИсторияСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...ИнтервютаРецептиПатологияСпециалистиЗаведенияНормативни актовеФизиологияИзследванияАлт. медицинаТестовеОрганизацииЛайфстайлАнкетиБотаникаСъставкиДиети