Начало Здравна медиа Здравни новини Специалисти ще работят с ученици, за да намалят зачестилите самоубийства

Специалисти ще работят с ученици, за да намалят зачестилите самоубийства

Специалисти ще работят с ученици, за да намалят зачестилите самоубийства - изображение

Експерти от Регионалните здравни инспекции в страната заедно с личните лекари и училищните психолози започват работа с децата в учебните заведения относно темите за агресията и автоагресията, тревожността и депресията, сексуалното здраве и насилие.

Заради честите случаи на посегателства и самопосегателства РЗИ – Силистра работи по проект “Подобрени услуги за психично здраве“ на Националния център по обществено здраве и анализи. Неговата цел е да се увеличи информираността, особено на младите хора, и да се намалят смъртността и броя на опитите за самоубийство, които най-често са причинени от тревожност и депресия. От инспекцията съобщават, че са изготвени ръководства специално за учениците от 8, 9, 10 и 11 класове.

За периода 2011 – 2016 г. от общия брой опити за самоубийство 12% от тях са завършили фатално в Силистренска област. Били са регистрирани 289 души, които са посегнали на себе си. Жените са по-големият процент – 60 на сто, но пък суицидните действия при мъжете по-често завършват със смърт. Живеещите на село най-често правят опит за самоубийство – 54%, сред семейните мъже и жени 42 на сто са предприели тази стъпка, а сред безработните – 33 на сто. Висок е делът и на посегналите на живота си ученици – 22%.

Като водещ мотив най-голям процент има конфликта с половинката – 22 на сто, неразбирателство с родител и психотична причина – 16 на сто. При 21% от опитите няма посочен подтик.

Според специалистите психичните заболявания в периода 2011 – 2016 г. не са били фактор в повишаването на случаите на самопосегателство. Данните сочат, че най-често суицидните действия са били извършвани чрез отравяне с медикаменти – 55 на сто.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: worldlifeexpectancy.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиПсихологияЛайфстайлНовиниЛюбопитноАнкетиОрганизацииНормативни актовеЗдравни съветиЛеченияИсторияСнимкиОбразование