Начало Здравна медиа Здравни новини Регионалните здравни инспекции засега не отчитат епидемични взривове

Регионалните здравни инспекции засега не отчитат епидемични взривове

Регионалните здравни инспекции засега не отчитат епидемични взривове - изображение

От РЗИ – Варна отчитат 76 случая на грип и остри респираторни инфекции (ОРЗ), регистрирани само в рамките на два дни. Данните са предоставени от д-р Янка Драганова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ и се отнасят за 1 и 2 януари.

Въпреки стряскащата цифра, заболеваемостта в морската столица в този период е по-ниска от средната за страната. Леко повишаване се наблюдава само във възрастовата група от 5 до 14 г., като за Варна регистрираната заболеваемост е 72,51 на 10 000 души, а за страната е 57 на 10 000 души.

За разлика от морската столица в Пазарджик за момента отчитат ниска заболеваемост от ОРЗ. По думите на д-р Магдалена Станева, която завежда същия отдел в РЗИ – Пазарджик, засега няма регистриран случай на грип в областта.

Към този момент вниманието на специалистите е обърнато към заболели от хепатит А и варицела в района на Пещера и на велинградското село Драгиново. Тази седмица се очаква общопрактикуващите лекари да изпратят на РЗИ – Пазарджик своите данни за броя на заболелите.

РЗИ – Стара Загора е изнесла данни за последната седмица на 2017 г., когато са регистрирани 164 случая на остри респираторни заболявания. Предходната седмица те са били 247. Заболеваемостта е била 123,90 на 10 000 души. В областта друго водещо по брой болни заболяване е варицелата, като отчетените случаи през последната седмица на старата година са били 21. Като вероятни са квалифицирани 4 случая на скарлатина и 2 случая на вирусен хепатит. Потвърдени са 2 на ротавирусен гастроентероколит.

Здравната инспекция в Кюстендил също отчита спад на болните от ОРЗ. Седмичната заболеваемост е 49,12 на 10 000 души спрямо 103,24 през предишната седмица. Намаляват и болните от варицела, които са 3-ма в сравнение с 12-ма през предходната седмица. Регистрирани са 1 случай на дизентерия и 3 на ентероколит.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: focus-news.net
Снимка: financialtribune.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлНовиниЛюбопитноСоциални грижиОрганизацииНормативни актове