Начало Здравна медиа Здравни новини В България са най-много тийнейджърките пушачки

В България са най-много тийнейджърките пушачки

В България са най-много тийнейджърките пушачки - изображение

България е първенец в света по брой на пушещи момичета от 13- до 15-годишна възраст, съобщава БТА. Те наброяват 29 на сто, за сравнение най-малък е техният процент в Таджикистан – 1,6%.

Учените от американския Център за контрол и превенция на болестите са анализирали данните от изследвания сред юноши в 61 държави, обхващащи периода от 2012 – 2015 г. Статистиката сочи, че в половината от тях минимум 15% от момчетата и 8% от момичетата пушат. В целия свят учениците между 13 и 15 г., които редовно припалват, са 11 на сто.

На първо място по най-голям брой зависими към цигарите тийнейджъри е Източен Тимор – 35%. Там са най-много и момчетата пушачи – цели 61,4 на сто. Най-малко са в Таджикистан, където наброяват 2,9%. Шри Ланка печели челното място за най-малко юноши, отдали се на тютюнопушенето – 1,7 на сто.

Ръководителят на екипа, провел проучването, Рене Аразола споделя, че по-високият дял от възрастните пушачи са започнали именно през този период на израстване. Хората, които пропушват по време на юношеството, се пристрастяват много по-силно, отколкото ако запалят първата си цигара в по-късна възраст.

Учените от Центъра заявяват, че всяка година 6 милиона души умират вследствие на заболявания, причинени от злоупотреба с тютюневи изделия. Тютюнопушенето уврежда почти всеки орган в човешкото тяло. Целта на здравните организации е да намалят процента на пушещите подрастващи, защото на база статистически данни това ще даде отражение и на броя на възрастните, употребяващи тютюневи изделия. А това от своя страна ще предотврати честите случаи на летален изход, причинен от болести, активирали се от пушене.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: fastcompany.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛайфстайлНовиниЛюбопитноСнимкиПсихологияФизиологияЗдравни съветиЛеченияСоциални грижиИсторияТестовеСтатистически проучванияАнкетиПроизводителиАлтернативна медицинаБотаника